La Vanguardia (Català)

El millor dels mons

- Fèlix Riera

Fa alguns mesos vaig tenir l’ocasió de llegir una excel·lent novel·la de l’escriptor suís Jonas Lüscher que porta per títol Kraft. Quan la vaig llegir em va causar una profunda impressió i ara que han passat uns mesos em sembla un llibre imprescind­ible per afrontar els bons i mals temps que ens ha tocat viure. El protagonis­ta es presenta a un concurs d’idees als EUA en el qual pot aconseguir un milió d’euros si contesta correctame­nt a la següent pregunta: per què tot el que és, és bo i per què nosaltres podem fins i tot millorar-ho? La pregunta ve motivada arran del tres-centè setè aniversari de la publicació dels Assaigs de Teodicea de Leibniz al segle XVIII per explicar l’existència del mal i justificar la bondat de Déu. Kraft disposarà de 18 minuts per respondre a la pregunta. Les tribulacio­ns de Kraft el portaran a plantejar-se la següent observació: “Si aquest, suposarem que és així, és el millor dels mons possibles, llavors és que el mal n’ha de formar part”.

La lectura d’aquesta interessan­t novel·la m’ha fet reparar durant aquest estiu fins a quin punt es fa difícil veure com cada dia es retransmet

Cada dia veiem el mal en directe sense que puguem fer res per aturar tanta violència

el mal en directe, des dels mitjans audiovisua­ls. Veiem refugiats fugint dels seus països en conflicte, la situació bèl·lica a l’Afganistan amb atemptats terroriste­s, les conseqüènc­ies del canvi climàtic, el descobrime­nt d’un cadàver no identifica­t a Montjuïc o l’assassinat a mans del seu pare d’un nen de dos anys trobat a l’hotel Concordia, al Paral·lel de Barcelona, sense que puguem fer res per aturar tanta violència. Els homes i dones del segle XXI ens hem convertit en privilegia­ts espectador­s del mal i del bé. Cada dia se’ns proposa contemplar, comentar, escoltar i llegir fins a l’últim gest de dolor de les víctimes de la barbàrie; víctimes en un altre lloc del món. El mal, un cop convertit en notícia i comentat pels experts, es converteix en una notícia sense esperança. Contràriam­ent als que pensen que la suma de totes aquestes notícies acaba anestesian­tnos de l’horror i allunyant-nos-en, el que realment produeixen en l’espectador és un profund desassosse­c i una enorme tristesa.

El més rellevant d’aquesta notable novel·la és que torna a situar el lector davant el fet que ni tan sols els avenços científics i tecnològic­s tenen la capacitat d’evitar que el mal segueixi entre nosaltres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain