La Vanguardia (Català)

Catalunya reconeix que algunes vacunes comencen a caducar perquè no es posen

-

El Departamen­t de Salut va admetre ahir que estan començant a caducar vacunes que té emmagatzem­ades, atès el descens de la demanda des de l’agost. No va donar dades, però va dir que té lots propers a la data de caducitat i que “és possible que alguns pots ja hagin caducat”. Ho va atribuir a errors de càlcul de les vacunes per administra­r, ja que aquest setembre se n’injecten un terç menys de les que s’esperava (se’n posa una mitjana de 22.000 al dia). Així, haurien caducat vacunes enviades a diferents punts i que no s’han administra­t dins del mes de termini en què es conserven després de ser descongela­des. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va indicar que aquestes dosis es guardaran en espera que l’Agència Espanyola de Medicament­s digui què se n’ha de fer. Andalusia, per exemple, ha retornat dosis d’AstraZenec­a i Janssen al Ministeri de Sanitat abans que caduquin perquè els hi doni ús.

Segons Salut, la situació és compartida per diverses comunitats.

Hi ha 6 milions de dosis per injectar a tot Espanya; alguna autonomia ja en retorna a Sanitat

Catalunya té gairebé 1,1 milions de dosis emmagatzem­ades, Madrid, 1,3 milions i Andalusia 880.000. A tot Espanya n’hi ha 6 milions per posar, segons les dades d’ahir de Sanitat. En canvi, Galícia, Astúries i Extremadur­a quasi no en tenen de guardades. Aquesta setmana ja no s’han enviat vacunes a les autonomies; les hauran de demanar a Sanitat quan les necessitin.

Totes les comunitats multipliqu­en les petites accions per arribar a població que encara no s’ha posat la injecció. I part de l’estoc disponible es destinarà a les terceres dosis, que segurament aniran més enllà dels malalts immunodepr­imits i dels usuaris de les residèncie­s. A Catalunya, ahir es va començar a posar aquestes dosis addicional­s en quatre residèncie­s i ja se n’han injectat quasi 4.000 a persones immunodepr­imides.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain