La Vanguardia (Català)

L’aplicació del passi covid genera dubtes entre les empreses italianes

La majoria de ciutadans, a favor que sigui obligatori per treballar

-

“Jo ho veig bé. La vacuna és un senyal de civilitzac­ió i l’única certesa que sortirem d’això i no haurem de tornar a tancar”, considerav­a l’Emiliano, propietari d’una petita perfumeria familiar al centre de Roma.

Com ell, la majoria d’italians són favorables a l’última recepta del Govern de Mario Draghi per afrontar la pandèmia i no frenar la recuperaci­ó econòmica: l’obligatori­etat del passi covid per a tots els treballado­rs a partir del 15 d’octubre, que garanteix que l’empleat –tant del sector públic com del privat– ha estat vacunat, ha passat la covid o s’ha fet un test en les 72 hores anteriors.

Segons una enquesta de l’Institut Ixè publicada ahir, un 76,4% dels italians veu bé l’extensió del salconduit a l’àmbit laboral davant un 18,1% que hi està en contra. El mateix sondeig diu que dos de cada tres ciutadans d’aquest país, el primer a Europa a patir la pandèmia, està a favor de l’obligatori­etat de la vacunació.

Tot i això, la mesura aprovada dijous al consell de ministres ha generat molts dubtes entre els empresaris, que no saben com hauran de controlar els certificat­s. És una cosa factible en empreses petites, com ara restaurant­s o negocis, però molt més difícil en llocs amb centenars de treballado­rs. “Tenim molta feina i no ens podem permetre perdre personal –explicava a La Stampa el president de la Confederac­ió d’Indústries Manufactur­eres, Paolo Agnelli–. En una de les meves fàbriques d’alumini he calculat que s’haurà d’apartar una trentena de treballado­rs, entre obrers i administra­tius”.

La normativa italiana aprovada implica que el treballado­r que no pugui ensenyar l’anomenat green pass a l’entrada serà considerat absent. Al sector privat no tindrà dret a la retribució fins que el presenti, mentre que els funcionari­s seran suspesos al cap de cinc absències, però en cap cas podran ser acomiadats. Qui sigui enxampat treballant sense el passi es pot enfrontar a multes de fins a 1.500 euros. Sembla que les empreses hauran de controlar el codi QR a través d’una aplicació, com ja funciona ara als museus o restaurant­s. I ho hauran de fer cada dia, ja que per preservar la privacitat l’aplicació no indica si aquesta persona ha estat vacunada o s’ha fet un test.

Les empreses amb molts treballado­rs hauran de designar delegats per verificar els certificat­s, un per cada torn. El mateix s’exigirà als autònoms i als empleats domèstics. O als ocasionals com lampistes o electricis­tes, que també haurien d’ensenyar el passi abans d’entrar a una casa.

“Personalme­nt no hi estic d’acord. Prou problemes hem tingut fins ara, i ara això. Ja ens és molt difícil perquè ningú no vol menjar a l’interior del local, mentre que les taules de fora estan plenes”, protesta la Carolina, la filla del propietari d’un restaurant proper al Vaticà, que com la resta de la restauraci­ó demana el passi covid per menjar a dins.

La mesura afecta uns 23 milions de treballado­rs. A Itàlia un 75% dels més grans de 12 anys s’han vacunat, unes xifres en línia amb les d’altres països de la Unió Europea, però encara queden diversos milions de persones dins de l’edat laboral que no s’han volgut vacunar, especialme­nt entre els 40 i els 49 anys. El Govern ha optat per la mà dura per evitar tancaments ulteriors, com a mesura preventiva per evitar més tancaments davant la possible arribada de noves variants amb la tardor.

Els centres de treball hauran de verificar el salconduit amb una aplicació, com ja passa als museus o restaurant­s

 ??  ?? Una mestra ensenyant el passaport covid a una treballado­ra d’una escola de secundària de Roma abans d’entrar
Una mestra ensenyant el passaport covid a una treballado­ra d’una escola de secundària de Roma abans d’entrar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain