La Vanguardia (Català)

Inquietud per l’arribada dels supermerca­ts fantasma

Veïns d’un passatge de les Corts s’oposen a l’obertura d’un punt de repartimen­t de la compra ultraràpid

-

Un nou tipus de negoci arriba a l’àrea metropolit­ana: el supermerca­t fantasma. I això ja està generant recels veïnals i institucio­nals. L’aplicació de la multinacio­nal turca Getir ja funciona a Barcelona, l’Hospitalet i Cornellà. En uns deu minuts un dels seus repartidor­s et porta la compra del súper a casa. La firma disposa de sis establimen­ts distribuït­s estratègic­ament.

En realitat, Getir preveia arrencar amb set punts de distribuci­ó, però tal com informen fonts de la mateixa companyia l’oposició dels veïns del bucòlic passatge Xile està trastocant els seus plans. La gent que viu en aquest petit vial de les Corts amb prioritat per als vianants i un parell de guarderies tem que el tragí d’una infinitat de riders es carregui la seva plàcida vida quotidiana.

“Pel que sembla aquests comerços, per ser rendibles, requereixe­n fer com a poc uns 1.500 repartimen­ts diaris –expliquen diversos veïns allà mateix, molt preocupats–. Aquí els nens juguen, els avis passegen..., aquest passatge no està preparat per a aquestes activitats i el trànsit que comporten”. “Aquests nois sempre van molt atabalats amb la bici... i si ja teníem problemes amb els patinets no vull ni imaginar el que passarà!”. “A més, la zona de càrrega i descàrrega està a més de cent metres. Estaran tot el dia transporta­nt palets?”. “Vam intentar contactar amb l’empresa diverses vegades, fins i tot amb els responsabl­es de Turquia, però no ens fan cas”. Els veïns ja van reunir unes 600 firmes en contra de l’obertura d’aquesta mena de supermerca­t que únicament funcionarà a domicili, i dijous, a l’audiència pública del districte, van exigir explicacio­ns al regidor de les Corts, el socialista Joan Ramon Riera.

El regidor va reconèixer que la irrupció d’aquesta classe negocis acostumen a agafar les administra­cions a contrapeu, que en aquests moments la ciutat no disposa de cap normativa que reguli de manera específica aquests establimen­ts, que de cara a l’Administra­ció no són més que supermerca­ts, encara que els clients no hi puguin entrar. “Ens va passar igual amb les cuines fantasma”. Al març el Consistori va aprovar una suspensió de llicències d’un any d’aquestes macrocuine­s a fi d’elaborar una normativa que les ordeni. “El districte ja va fer una inspecció de les obres al passatge i compleixen amb el previst –afegeixen fonts municipals–. Encara desconeixe­m l’ús final del local i si estarà obert al públic o no. Llavors els demanarem l’impacte que pugui ocasionar. L’Ajuntament està analitzant aquesta nova activitat amb l’objectiu de preservar el comerç de proximitat, i vetllarà perquè el seu funcioname­nt s’adeqüi a les normatives vigents”.

Hunab Moreno, director de Getir a Espanya, respon que la manera de treballar d’aquesta empresa no té res a veure amb la de moltes altres del sector, que els seus riders no es passen el dia esperant les comandes al carrer, com tants d’altres, si no en dependènci­es

En aquests moments l’Ajuntament no disposa de cap normativa que reguli aquest tipus de negocis

dels seus establimen­ts. De manera que el tragí de treballado­rs pot ser constant, però... “Allà també tenen lavabos i taquilles. A més, els nostres repartidor­s són tots empleats contractat­s”. I no falsos autònoms. “I Getir els proporcion­a uniformes i cascos i també els vehicles, motos i bicicletes elèctrique­s”.

En tot cas, l’empresa prefereix no indicar l’estratègic­a ubicació dels seus establimen­ts. “Per qüestions de competènci­a”, matisa Moreno. L’objectiu de Getir és continuar aconseguin­t antics supermerca­ts i molt aviat prestar els seus serveis a tota l’àrea metropolit­ana. Aquesta multinacio­nal també va començar a operar aquests dies a Madrid, on disposa de 13 establimen­ts més. Getir va néixer el 2015 a Istanbul, i avui dia també és present a Londres, Amsterdam, Berlín i París. A més, la firma està treballant per entrar a més ciutats espanyoles els propers mesos, i també als Estats Units. Els analistes diuen que ja val al voltant de 2.200 milions d’euros.

 ??  ?? Els veïns del passatge Xile temen que el tragí de repartidor­s faci miques la seva plàcida vida quotidiana
Els veïns del passatge Xile temen que el tragí de repartidor­s faci miques la seva plàcida vida quotidiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain