La Vanguardia (Català)

El bus X1 aspira a ser almenys un 30% més ràpid que les altres línies del centre

-

Dels extrems de Francesc Macià i les Glòries al centre de la ciutat en tan sols 10 o 13 minuts, i tot el recorregut en un màxim de 20. Aquesta és la carta de presentaci­ó amb què el nou bus ràpid X1 –el primer de la xarxa XPRESBus de TMB, que s’estrena dilluns– es vol posicionar com a transport de superfície àgil per atreure nous viatgers. La companyia destaca que els suposarà un estalvi de temps notable, d’entre un 30% i un 40% respecte a altres línies que circulen per la zona, com ara la 6 o la 7, va assegurar ahir el seu conseller delegat, Gerardo Lertxundi, durant el trajecte en blanc d’un dels vehicles.

La rapidesa de l’X1 serà possible gràcies a la seva condició de bus semidirect­e, amb menys parades que les altres rutes (quatre d’intermèdie­s per sentit més les dues terminals). Així, podrà circular amb velocitats comercials de 14 o 15 km/h, superiors als 12 km/h de mitjana que té el conjunt de la xarxa i que al centre encara és més baixa. La nova línia funcionarà de setembre a juliol els dies feiners de set del matí a deu de la nit, amb freqüèncie­s de vuit minuts.

TMB preveu una demanda de 4.000 usuaris diaris i un milió a l’any, un 30% procedent del vehicle privat. A més de la rapidesa, l’atractiu serà la intermodal­itat. La ruta està pensada per facilitar l’accés ràpid al centre dels viatgers del Trambaix i del Trambesòs des de Francesc Macià i Glòries, respectiva­ment, per la qual cosa, va aclarir la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, no pot substituir la futura connexió del tramvia per la Diagonal, ideada per unir totes dues places en línia recta.

L’operadora estudia allargar l’X1 per la Diagonal amunt fins a la plaça Maria Cristina, punt d’arribada de busos interurban­s. “Afavorim la connectivi­tat i la intermodal­itat metropolit­ana, i ho farem de manera sostenible, amb autobusos ecològics”, va destacar Alarcón. L’empresa vol implantar noves línies XPRESBus i ja ho està analitzant.

 ??  ?? Un vehicle de la línia X1, que s’estrena dilluns, ahir en proves
Un vehicle de la línia X1, que s’estrena dilluns, ahir en proves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain