La Vanguardia (Català)

Avui tempestuós, demà estable

- Meteoròleg Alfred Rodríguez Picó

Entrem en una dinàmica tardoral. Avui una borrasca viatjarà pel sud de França, enviant-nos aire fred. Amb la temperatur­a de l’aigua del mar d’uns 25 °C, molt elevada i en contrast amb l’aire fred en altura, ja tenim el còctel perfecte per a xàfecs torrencial­s, l’orografia també juga un bon paper. Ja hem tingut alguns exemples, ahir a la costa del Maresme amb 40 litres a Pineda de Mar o abans-d’ahir amb un tren de tempestes a Malgrat de Mar amb més de 120 litres. Els dies clau per registrar tempestes fortes són avui, dilluns i potser dimarts... i l’ambient fresc està assegurat.

Poc organitzat­s, els xàfecs descarregu­en sobre el mar i al llarg del matí avançaran cap a l’est de Tarragona, Barcelona i Girona, localment forts. Hi podrà haver treves, però a la tarda i fins a entrada la pròxima matinada tornaran a descarrega­r xàfecs o tempestes localment fortes al

Pirineu i a les comarques de Girona i Barcelona, també a la costa, més aïllats a la resta, temperatur­a en descens, més fresca. Demà més sol, estable amb algun xàfec de tarda local a la meitat nord i vent de tramuntana i mestral frescos. Dilluns i dimarts noves tempestes, algunes de fortes i ambient fresc.

Xàfecs a França, viatjant demà cap a l’est. Entre diumenge i dilluns nous xàfecs a França i estable al centre i nord del continent. Inestable al Cantàbric, Aragó, Catalunya, Castelló i les Balears amb xàfecs, estable a la resta i temperatur­es més elevades al sud, però sense calor intensa. Demà insegur amb xàfecs i molta fresca al Cantàbric i estable a la resta. Dilluns tempestes al nord i sobre tot nord-est i les Balears, temperatur­es en descens. Dimarts les tempestes aniran viatjant cap al sud-est, algunes d’elles intenses.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain