La Vanguardia (Català)

El que hi ha

- David Carabén

Que el món no s’acabarà de cop, amb un bang, com deia el poeta, sinó amb un gemec, se sap de fa molt de temps. Però quan et toca assistir des de primera fila al desplegame­nt patètic de la teva derrota, i constates que la decadència és lenta però inexorable, i té moltes cares, matisos i colors, primer, et remous, com si encara te’n poguessis desempalle­gar. Després et revoltes, com si no fos cosa teva i encara tinguessis a l’abast les possibilit­ats que tenies quan anaves guanyant. I finalment, com més aviat millor, comences a acceptar el que hi ha… Totes les teràpies parteixen d’aquest principi de realitat, de mirar-se als ulls i dir-se la veritat a un mateix, sense subterfugi­s. Em sap molt de greu, perquè tothom sap que parlo del Barça. I encara em sap més greu perquè, francament, també podria estar parlant del país.

L’administra­ció Rosell/Bartomeu, reelegida amb un entusiasme reiterat per la seva massa social, ha fet un mal tan gran al club, amb aquella mescla explosiva de ressentime­nt i de incompetèn­cia (aviat s’esclarirà amb quina dosi de mala fe), que em temo que anirem veient tot al llarg de la temporada com surten a la superfície contusions inadvertid­es, traumes soterrats i nous episodis vergonyant­s. L’últim? La possible contribuci­ó al finançamen­t de l’unionisme. Sí, després

Els millors del món, els que sabrien com sortir d’aquest atzucac, eren nostres i els vam anar fent fora

d’anys de sentir la matraca que el Barça no s’havia de ficar en política, es veu que els neutrals s’hi van capbussar sense complexos.

És molt lògic que qui no va poder o no va voler anticipar la decadència, ara s’afanyi a identifica­r responsabi­litats entre els gestors actuals. Però només que fóssim mínimament honestos, admetríem que els daltabaixo­s esportius, econòmics i institucio­nals, redueixen de manera dràstica les alternativ­es de tots els actors. Que Laporta, segurament el candidat que tenia més números per conservar Messi al club, s’hagi vist obligat a acomiadar-lo, n’és una prova. Que hagi revalidat Koeman, un entrenador en qui no semblava creure, segurament, també. Per altra banda, entre el que va dir l’holandès (“amb tots els jugadors disponible­s podem aspirar a molt més”) i el que va donar a entendre Gerard Piqué, (“és clau guanyar els pròxims partits per anar sumant gent” i “estic segur que al final de la temporada acabarem competint”), es pot explicar, que no justificar, l’esperit Amarrategu­i, d’equip petit, amb què el Barça va sortir a retrobar-se amb l’afició dimarts, a casa contra el Bayern de Munic. Quin és el problema? Que els millors del món, els que sabrien com sortir d’aquest atzucac, eren nostres i, poc a poc, els vam anar fent fora. L’únic consol, ai las, és que de tot se n’aprèn i que, més tard o més d’hora, el Barça tornarà.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain