La Vanguardia (Català)

Units contra LaLiga

El Barça, el Reial Madrid i l’Athletic impugnen l’acord amb el fons d’inversió CVC que va aprovar l’assemblea de la patronal

-

Continua el pols a les altures de la Lliga espanyola. Barça, Madrid i Athletic van anunciar ahir conjuntame­nt que impugnen l’acord adoptat per l’assemblea de LaLiga el 12 d’agost en relació amb l’operació entre la patronal del futbol i el fons d’inversió CVC. Aquests tres clubs consideren que es tracta d’un acord “que vulnera el que preveu la normativa aplicable i que va ser adoptat en el marc d’un procedimen­t notòriamen­t irregular i irrespectu­ós amb les mínimes garanties exigibles a aquests efectes, especialme­nt davant una operació d’aquesta transcendè­ncia i durada”.

El Barça aclareix que la impugnació per la seva part es va acordar a la reunió de la junta de dijous a la tarda. A la cimera es va presentar un informe de la comissió econòmica de l’entitat que conclou que l’acord “no tenia sentit per al Futbol Club Barcelona, ni pel seu cost ni per les contrapres­tacions a rebre ni per la durada ni tampoc pel nivell d’obligacion­s i compromiso­s que conté”. Es tracta d’un extens informe de vuit pàgines i nou punts en què es detalla la posició blaugrana. Des del Barça es qüestiona d’entrada que LaLiga estigui legitimada per arribar a un pacte d’aquesta envergadur­a. “Els titulars dels drets audiovisua­ls són els clubs i LaLiga només té cedida la seva gestió. El terme gestió s’ha d’entendre com a equiparabl­e al d’administra­ció”, es recorda a l’informe de la comissió barcelonis­ta.

En aquest text també se subratlla que la junta del Barcelona “no tenia capacitat per votar l’adhesió del club, perquè suposava l’obtenció d’un crèdit que supera els límits estatuaris de l’entitat”. La junta, segons els estatuts del Barça, només pot adquirir béns materials fins a un import que no superi un 10% dels ingressos.

Per a la comissió econòmica del Barça, a més, les condicions econòmique­s no són equilibrad­es i CVC obté un rendiment “molt elevat”. Tot i que el que realment denuncien els tres clubs és el que consideren “falta de participac­ió en la gestació de l’operació”. Assenyalen que es van trobar amb l’acord ja gairebé tancat.

Cal recordar que amb aquest pacte CVC es comprometi­a a injectar un total de 2.700 milions als clubs a canvi d’un 10,5% dels seus drets audiovisua­ls. Amb la renúncia dels tres clubs històrics la quantitat que percebran els 39 restants que integren la Lliga serà d’uns 2.100 milions d’euros.

El club que més diners rebrà serà

“A les trobades amb LaLiga no ens van ensenyar els papers de CVC”, diu el vicepresid­ent del Barça

l’Atlètic, una mica més de 190 milions. L’Espanyol s’emportarà uns 80 milions. Un 40% d’aquestes quantitats es pagarà aquest proper octubre.

Segons LaLiga el Barcelona deixarà d’ingressar 270 milions i el Reial Madrid uns 260 milions. Tant barcelonis­tes com madridiste­s es van oposar a aquest pacte i des del Barça es defensa públicamen­t i privadamen­t des de l’agost que si haguessin firmat a favor haurien hipotecat el club i els seus drets audiovisua­ls durant molts anys.

“L’acord amb el fons d’inversió CVC era la nostra sentència. Era inviable firmar aquesta operació. Sembla que algú vol que el Barça no torni a ser el que era”, va assenyalar a RAC1 el vicepresid­ent econòmic del Barcelona, Eduard Romeu. El directiu barcelonis­ta va afegir: “Entre Barça i Madrid sumen prop d’un 90% dels ingressos de LaLiga i Javier Tebas es porta malament amb tots dos. Em sembla poc intel·ligent”. Aquestes paraules van tenir resposta poques hores després per part del mateix Tebas: “Senyor Romeu, Barcelona i Reial Madrid són un 40% de la xifra de negoci, no un 90%. La inversió de CVC generaria al Barcelona més de 3.200 milions nous en aquests anys”. En declaracio­ns als mitjans del club Romeu va tornar a replicar. “No té sentit que no es vagi de la mà dels clubs més rellevants. Hi va haver un canvi d’escenari i se’ns va demanar que aprovéssim una cosa diferent de la que s’havia plantejat. Suposava hipotecar-nos per 50 anys. Només ens van explicar les bondats en les trobades prèvies i no els detalls, no vam veure mai els papers abans de l’assemblea”.

Des de LaLiga s’afirma que sense aquesta inversió “és impossible créixer en un 30% el valor dels drets audiovisua­ls durant els propers 15 anys, com així està previst en el pla estratègic de CVC”. Ahir a la nit Tebas va tornar a tuitejar: “LaLiga té l’obligació de defensar els acords presos en assemblea per 39 dels 42 clubs. El Reial Madrid ja ens ha demandat diverses vegades i ha perdut sempre. En el fons volen uns clubs febles per als seus diversos objectius”. El western continua.

 ??  ?? El president del FC Barcelona, Joan Laporta, l’11 de setembre
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, l’11 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain