La Vanguardia (Català)

Grifols comprarà la competidor­a alemanya Biotest per 1.600 milions

El grup incorporar­à 26 centres de plasma i elevarà les vendes a 7.000 milions

-

El fabricant català d’hemoderiva­ts Grifols va anunciar ahir la compra de la seva competidor­a alemanya Biotest, amb una inversió de 1.600 milions d’euros. El grup va explicar a la CNMV que la companyia ha arribat a un acord amb l’accionista majoritari, el grup xinès Creat, per comprar-li la participac­ió, per 1.100 milions d’euros, i llançarà una oferta pública d’adquisició sobre la resta de les accions, que cotitzen a la borsa de Frankfurt. El grup assumeix, a més, el deute de la companyia alemanya, la qual cosa eleva el valor total de l’operació fins als 2.000 milions d’euros.

La compra de Biotest permetrà a Grifols incorporar els 26 centres de plasma que aquesta empresa té a Europa, un actiu clau per revertir l’escassetat de plasma, que ha frenat la producció en els últims mesos, i més encara per la seva situació a Europa, ja que més del 80% dels 380 centres de plasma de Grifols són ara als Estats Units.

Segons va explicar la companyia en un comunicat, Biotest és una empresa especialit­zada en hematologi­a i immunologi­a clínica innovadora, amb presència en 90 països i 1.928 empleats. Té una cartera de derivats del plasma “totalment complement­ària a Grifols”, amb sinergies tant d’ingressos com de costos. Així, la seva integració permetrà augmentar les vendes de Grifols fins als 7.000 milions d’euros el 2024, un 30% més que les del 2020, amb un augment addicional de la rendibilit­at operativa, que situarà l’ebitda en 2.000 milions, un 51% més que el de l’any passat.

La companyia, que dirigeixen Raimon i Victor Grífols, ha estat assessorad­a pel bufet Osborne Clarke, i espera concloure la compra a finals del primer semestre del 2022 després de superar tots els obstacles regulatori­s.

Segons el comunicat enviat per l’empresa al regulador borsari, Grifols ha arribat a un acord amb Tiancheng, una empresa del grup Creat amb seu a Hong Kong, per comprar-li la filial alemanya que controla les accions de Biotest: el 89,88% de les accions ordinàries amb dret a vot de Biotest (però que només represente­n el 44,54% del capital de l’empresa) i un altre 0,54% del capital en accions preferents sense dret a vot. Per això, Grifols llançarà una opa per comprar la resta dels accioniste­s, a 43 euros per cada acció ordinària i 37 euros per les preferents, amb un desemborsa­ment de 500 milions més. Grifols ofereix una prima del 23% respecte al valor mitjà de les accions de Biotest en els darrers 30 dies.

“En general, creiem que l’operació té sentit des del punt de vista estratègic i que continuar amb l’expansió internacio­nal i consolidar l’oligopoli del plasma existent hauria d’ajudar a reafirmar la capacitat de Grifols per superar les imminents pressions competitiv­es”, va assegurar Deutsche Bank ahir en una nota a inversors. La borsa va semblar compartir aquesta opinió, i les accions van tancar la jornada amb una pujada del 5,77%.

L’operació té lloc després que Grifols arribés a un acord de finançamen­t amb el fons sobirà de Singapur al juliol, que li aportarà 1.000 milions d’euros. L’empresa catalana va explicar aleshores que utilitzarà aquest finançamen­t addicional per reduir deute. El grup finançarà la compra amb una línia de crèdit de Bank of America, i va anunciar també que suspèn el pagament de dividends i renuncia a emprendre noves adquisicio­ns fins que no redueixi el deute, i el situï per sota de quatre vegades el benefici operatiu o ebitda. La política de creixement inorgànic de Grifols, amb adquisicio­ns molt importants, li ha incrementa­t considerab­lement el deute, que a tancament del 2020 se situava en 6.200,5 milions d’euros, 5,1 vegades l’ebitda del grup.

El grup xinès Creat, actual propietari de Biotest, s’ha vist obligat a deixar les participac­ions en empreses d’hemoderiva­ts occidental­s per la pressió de les autoritats regulatòri­es als Estats Units. Així, el grup ja va vendre a Grifols el negoci dels Estats Units de Biotest el 2019, i enguany també els centres de recollida de plasma BPL. Els dos grups són socis a la Xina a Shanghai RAAS.

El fabricant pagarà 1.100 milions a Creat, accionista majoritari, i llança una opa per arribar al cent per cent

El hòlding suspèn el dividend per finançar la compra sense disparar l’endeutamen­t

 ??  ?? Víctor i Raimon Grífols, consellers delegats de la companyia, a la seu central a Sant Cugat
Víctor i Raimon Grífols, consellers delegats de la companyia, a la seu central a Sant Cugat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain