La Vanguardia (Català)

L’Advocacia de l’Estat es retira com a acusació a Iberdrola en el cas Villarejo

-

L’Advocacia de l’Estat ha decidit apartar-se de la peça del cas Villarejo que investiga els negocis de l’excomissar­i amb Iberdrola, en què fins ara figurava com a acusació, després d’entendre que no té legitimaci­ó en aquests fets. En un breu ofici, l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane així ho trasllada al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, si bé adverteix de la possibilit­at de tornar a personar-se sempre que les indagacion­s demostrin que hi va haver un perjudici per a l’Estat.

El cas data de finals del 2019, després que es publiqués que Iberdrola va contractar l’excomissar­i José Villarejo per espiar un jutge, infiltrar-se en plataforme­s contràries als interessos de l’elèctrica, pressionar membres del comitè d’empresa de la central nuclear de Cofrents o investigar un accionista crític.

El magistrat aprecia indicis que hi va haver voluntat per part de la companyia d’ocultar les feines encarregad­es a Cenyt, empresa vinculada a Villarejo, com prova el fet que les factures correspone­nts van ser emeses per una altra companyia diferent. En total, figuren com a rebudes i abonades quinze factures entre el 2004 i el 2012 emeses per Cenyt per 1,05 milions d’euros.

Entre els serveis sol·licitats hi ha l’anomenat Projecte Posy, centrat a investigar Florentino Pérez, president d’ACS, “a fi de conèixer qualsevol circumstàn­cia que, arribat el cas, pogués ser utilitzada en un escenari de conflicte amb Iberdrola”. En la causa figura com a investigat, entre d’altres, el president de l’energètica, Ignacio Sánchez Galán.

Tot i això, és una filial –Iberdrola Renovables– i no la matriu la que figura com a persona jurídica investigad­a. Poc abans que el magistrat confirmés la interlocut­òria d’imputació, Sánchez Galán havia demanat que l’apartés del cas, ja que els fets “estan clarament prescrits”. A més, lamentava la “incidència negativa” causada a Iberdrola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain