La Vanguardia (Català)

Els russos escullen la Duma després d’una campanya plena de joc brut

Telegram també bloqueja l’app amb què Navalni intenta desgastar el partit de Putin

-

“A Rússia hi continua havent gent que vota el que li diu el poder”, es queixa una noia, la Kristina, al costat d’un col·legi electoral del centre de Moscou en la segona jornada de les eleccions parlamentà­ries.

No revela el seu vot, però no sembla que vagi per al governamen­tal Rússia Unida, que, sens dubte, sortirà vencedor quan aquest diumenge es tanquin les urnes. Mesos de pressió contra l’oposició més crítica, trucs i joc brut per restar vots als adversaris són diverses de les estratègie­s d’una campanya dirigida perquè el partit de Vladímir Putin continuï tenint una majoria aclaparado­ra a la Duma.

Rússia no és una exrepúblic­a soviètica d’Àsia Central, on és possible anunciar una victòria amb el gairebé cent per cent dels vots i res es mou. El frau en les eleccions del 2011 va provocar les protestes més grans des de l’URSS, i va crear un gran problema a la democràcia dirigida de Putin.

Amb la popularita­t de Rússia Unida en les seves hores més baixes, protestes com aquestes ara no es podrien descartar si l’oposició sospités que hi ha frau. Així que en els mesos anteriors s’ha eliminat de cop tota l’organitzac­ió de l’opositor Aleksei Navalni, que és a la presó des del gener.

Navalni és la veu més crítica i carismàtic­a de l’oposició. Ni tan sols el Partit Comunista, la segona formació a la Duma després de Rússia Unida i líder de l’oposició oficial, no té aquest poder de convocatòr­ia. Després de ser detingut, desenes de milers de persones es van manifestar a desenes de ciutats en unes protestes durament reprimides per la policia.

Els mesos següents les organitzac­ions de Navalni van ser declarades “extremiste­s” pels tribunals i tots els candidats del seu moviment o els qui en van mostrar el suport han estat vetats per participar en les eleccions.

Ahir l’equip de l’opositor va acusar Telegram de censura després que la plataforma de missatgeri­a seguís els passos de Google i Apple i restringís l’accés a l’aplicació de la seva campanya “Vot intel·ligent”, dissenyada per treure suport a Rússia Unida.

Per ajudar el partit del poder en aquesta campanya no hi ha faltat el joc brut. Una estratègia molt pròpia de Rússia és la creació de partits o candidats fantasma.

El cas més vistós ha estat el dirigit contra Borís Vitxnevski, líder a Sant Petersburg del partit liberal Iàbloko. Al juliol es van registrar per a la seva circumscri­pció dos candidats amb el mateix nom i cognom, que, sospitosam­ent, se l’havien canviat fa poc. “Volen confondre els ciutadans. L’únic que puc fer és explicar als electors que jo soc el de debò”, deia llavors a La Vanguardia el Vishnevski genuí.

Un altre cas vell és el de Comunistes de Rússia, creat el 2011 i que el Partit Comunista acusa de ser una creació del Kremlin per treure-li vots. A diversos districtes de Moscou han creat els seus particular­s clons. Davant els candidats del Partit Comunista Vitali Petrov, Nikolai Vólkov i Anastàssia Udaltsova han presentat els seus amb noms molt semblants: Vasili Petrov, Aleksei Vólkov i Anna Udalova.

Les eleccions també poden “dirigir-se amb trampes més bastes i tradiciona­ls”. El Partit Comunista va denunciar ahir “escandalos­es” irregulari­tats. L’oenagé d’observació electoral Golos va alertar sobre la custòdia d’urnes a la nit en unes eleccions on, per primera vegada, es vota durant tres dies. I el portal independen­t Znak.com va denunciar la compra de vots.

El Partit Comunista denuncia irregulari­tats la segona jornada de votació

 ??  ?? Una dona preparant el vot en un vell palau de Sant Petersburg
Una dona preparant el vot en un vell palau de Sant Petersburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain