La Vanguardia (Català)

Estònia, el país al núvol

L’Estat bàltic s’enorgullei­x de ser el més digital del món, un banc de proves de la governança virtual

-

Els únics tràmits que requereixe­n presencial­itat a Estònia són els matrimonis i, per a desgràcia del meu exmarit, els divorcis. Totes les altres coses es poden fer per internet”, explica Liisa Past, directora de l’Oficina de Seguretat de la Informació del Ministeri de l’Interior d’Estònia. El petit país bàltic llueix amb orgull el títol de primera nació digital del món. Un lloc on, afirmen, un 99% de les interaccio­ns amb l’Estat es poden fer en línia. Tota la informació dels ciutadans és al núvol. Una experiènci­a única que ha propiciat l’eclosió d’empreses emergents com ara Skype, Bolt o Wise, i que volen compartir amb la resta de ciutadans del món, a qui ofereixen ser residents digitals.

“Quan vius a l’estranger i, per exemple, has de pagar impostos, és quan t’adones que a Estònia donem per descomptad­es coses que, a la resta del món, no ho són”, explica a la seva oficina de Tallinn la primera ministra, Kaja Kallas, que recorda amb horror la seva experiènci­a amb la declaració de la renda belga durant els seus temps d’eurodiputa­da a

Brussel·les. El mateix tràmit a Estònia es fa en deu minuts. Crear una empresa, en vint. I registrar un nounat... l’hospital ho fa per tu i el Govern t’envia un correu amb el seu número d’identifica­ció i informació sobre els ajuts disponible­s.

Hi ha una combinació de factors que van convertir Estònia en el “banc de proves” –en paraula de Kallas– de l’Estat digital. Sota l’ocupació soviètica, Moscou hi va ubicar el 1960 l’Institut de Cibernètic­a, que va convertir Tallinn en un dels principals pols soviètics en computació i va obrir el país a contactes amb altres centres científics occidental­s. Després de la independèn­cia, el 1991, el país estava arruïnat, però un grup de polítics amb coneixemen­ts en computació i enginyeria van saber veure les oportunita­ts de la incipient era d’internet. “Vam veure que era el més pràctic i barat”, recorda Toomas Hendrik Ilves, president estonià entre el 2006 i el 2016.

Aquell any van rebutjar l’oferta de Finlàndia d’instal·lar-hi gratuïtame­nt la telefonia analògica i van optar per un sistema digital. D’aquí van passar a distribuir ordinadors i el 1998 totes les escoles del país tenien internet. El 2002 tots els estonians tenien identifica­ció digital, amb què poden firmar tota mena de documents o accedir als serveis de l’Estat. El 2005 es van convertir en el primer país a aprovar el vot digital. El salt definitiu va arribar el 2014, quan Estònia va decidir anar més enllà de les seves fronteres i crear la residència digital, un sistema pel qual qualsevol persona (després d’un procés de control) pot accedir a la seva plataforma digital i utilitzar els seus serveis per crear empreses, o fer servir els seus bancs o el seu sistema fiscal sense haver de posar mai els peus al país. “No és un passaport. No et dona la residència ni dret a votar, només a aprofitar els nostres recursos digitals”, aclareix Lauri Haav, director del programa.

La reduïda mida del país, que només té 1,3 milions d’habitants, i el fet que tot estava per fer, li donaven l’oportunita­t de ser flexible a l’hora de provar coses noves i fer marxa enrere en cas d’error. “Som un petit vaixell amb facilitat descriu Kallas.

D’altra banda, aquesta experiènci­a no seria possible sense la confiança dels ciutadans, una cosa que en altres països europeus seria gairebé impossible. “Vam lluitar molt per tenir el nostre país, potser això fa que hi confiïn més”, reflexiona la primera ministra. “La confiança ve amb la pràctica; és un cercle virtuós”, afirma Past, responsabl­e d’un quart del sistema de cibersegur­etat estonià. “Només un 2% dels estonians va triar el sistema digital en les primeres eleccions, ara és un 50%”, afirma. La transparèn­cia també elimina objeccions respecte a la privacitat. Cada vegada que algú accedeix a les nostres dades deixa una marca, de manera que hi ha un registre de qui i quan els ha consultats.

L’elecció estoniana per la digitalitz­ació també comporta riscos. Especialme­nt quan ets un petit veí incòmode per al gegant rus. El país va patir el 2007 un ciberatac sense precedents després del trasllat d’una estàtua d’un soldat de l’era soviètica, al qual s’oposava la població de parla russa. D’un dia per l’altre l’Estat digital va col·lapsar. Durant uns dies no es va poder accedir a webs del govern, comptes bancaris, diaris... “Va ser terri

El 2007 van patir un ciberatac rus sense precedents al món que va col·lapsar tots els serveis

ble”, recorda una periodista estoniana. Moscou sempre ha negat la seva implicació. L’experiènci­a, que s’estudia en manuals militars de tot el món, va convertir el país en una potència en cibersegur­etat. Van ser dels primers a entendre que l’Estat també s’ha de defensar a la xarxa.

El sistema d’intercanvi de dades estonià, conegut com X-Road, no emmagatzem­a la informació de manera centralitz­ada. La plataforma enllaça servidors individual­s a través de rutes encriptade­s d’extrem a extrem, que permeten que la informació visqui localment. En cas d’atac, la infecció entre nodes es fa més difícil. El sistema X-Road és un dels punts forts de la ciberdiplo­màcia estoniana, perquè permet connectar sistemes de diversos països. Ja passa entre Estònia i Finlàndia.

Malgrat tot, els atacs són “inevitable­s”. “Rebem constantme­nt atacs des de Rússia”, confirma Kallas. “I de la Xina”, afegeix Past. No és casualitat que el país aculli el Centre d’Excel·lència de l’OTAN per a la ciberdefen­sa. Estònia proporcion­a a l’aliança la seva experiènci­a, i la seva presència al país dona als estonians una potent arma de dissuasió. La conscienci­ació respecte al perill que suposen els ciberatacs russos es reflecteix en l’existència del primer cos paramilita­r de cibersolda­ts del món. Un grup de voluntaris experts en tecnologia entrenats per entrar en acció a l’instant. “Per a la resta d’Europa, Rússia és una amenaça teòrica, per a nosaltres és una amenaça existencia­l”, diu una font del Ministeri d’Exteriors.

La intoxicaci­ó informativ­a és una altra de les tàctiques desestabil­itzadores de Moscou. “Quan Occident es va despertar després dels atacs de desinforma­ció a Ucraïna, nosaltres ja els estàvem patint gairebé des de la nostra independèn­cia”, explica Siim Krumpas, assessor de Comunicaci­ó Estratègic­a del Govern. El seu equip s’encarrega de monitorar i analitzar l’impacte de les notícies falses. A Krumpas no el preocupa tant respondre a una notícia falsa concreta com crear una societat resilient contra aquests atacs. El Govern estonià manté una dura postura contra certs mitjans russos. “Sputnik no té acreditaci­ó; no tenen els estàndards ètics i profession­als per gaudir dels privilegis de ser considerat­s periodiste­s”, afirma. Tanmateix, Estònia ha tingut problemes per integrar el 24% de la població de parla russa, objectiu principal de la desinforma­ció. “Fa deu anys no hi havia televisió en rus i era un problema”, diu Krumpas. Avui, el canal estatal en rus és el més consumit en aquest idioma al país.

Malgrat l’amenaça exterior, Estònia ha creat un ecosistema en què emergeixen algunes de les start-ups més innovadore­s. El somni estonià es basa en la caça d’unicorns (empreses no cotitzades valorades en més de 1.000 milions de dòlars). S’enorgullei­xen de ser el país amb més unicorns per càpita. Ja en tenen set, però en volen més. “Ens agradaria que el pròxim unicorn el creés un resident digital”, afirma Andres Sutt, ministre d’Emprenedor­ia. El següent animal mitològic podria amagar-se entre les 18.000 empreses creades pels anomenats e-residents. Són responsabl­es d’un terç de les empreses emergents del país, atrets també per un sistema fiscal que permet no pagar impostos si es reinvertei­xen els beneficis.

A hores d’ara hi ha 84.000 persones arreu del món amb residència digital a Estònia, una xifra notable però molt allunyada de l’objectiu de 10 milions d’e-residents per al 2025 marcada pel Govern estonià. “És veritat que ens vam marcar un repte inabastabl­e, però creiem que cal pensar en les estrelles si vols arribar a la Lluna”, admet Haav.

Per cert, aviat serà possible divorciar-se per internet.

“Per a la resta d’Europa, Rússia és una amenaça teòrica, per nosaltres és una amenaça existencia­l”

 ??  ?? Un robot de repartimen­t elèctric es passeja per la plaça Major de Tallinn durant una sessió de prova
Un robot de repartimen­t elèctric es passeja per la plaça Major de Tallinn durant una sessió de prova
 ??  ?? Estònia, amb 1,3 milions d’habitants, és un dels països amb menys població per metre quadrat de tot Europa
Estònia, amb 1,3 milions d’habitants, és un dels països amb menys població per metre quadrat de tot Europa
 ??  ?? Un grup de joves passejant pel centre històric de Tallinn
Un grup de joves passejant pel centre històric de Tallinn
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain