La Vanguardia (Català)

Sànchez reclama a ERC un front comú a Madrid

Junts vol ser la primera força als comicis municipals del 2023

-

Junts vol un front comú de l’independen­tisme al Congrés dels Diputats. No és cap novetat. Durant les negociacio­ns amb ERC va ser una de les carpetes clau i els republican­s sempre es remetien a la seva autonomia i al fet que tenen més escons a la Cambra Baixa. Però ahir el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, va insistir en aquesta qüestió de cara a la negociació dels pressupost­os generals de l’Estat, que s’abordarà les pròximes setmanes. Sobretot després que Pedro Sánchez confirmés al Palau de la Generalita­t que per ara la inversió per a l’ampliació de l’aeroport del Prat quedava paralitzad­a.

Va ser sota aquest pretext i noves acusacions d’“incomplime­nt” a la Moncloa amb què va arribar la nova petició de coordinaci­ó independen­tista a les Corts Generals, formulada durant la clausura del primer consell nacional de Junts, la posada de llarg del partit i el seu primer gran acte presencial.

Al conclave es van aprovar tots els punts amb més d’un 90% de suport dels 168 assistents i els 25 connectats per via telemàtica. Es va donar llum verda a la creació d’una sectorial animalista, a una altra sobre les renovables i es va aprovar el balanç de comptes del partit, que ja ha tornat els crèdits electorals del febrer. També es va validar el reglament que regula el funcioname­nt d’aquest òrgan de direcció que presideix la diputada del Parlament i alcaldessa de Vic, Anna Erra, també vicepresid­enta de la formació.

Així mateix, Sànchez es va fixar com a “segon gran repte” de Junts convertir-se en el primer partit a les eleccions municipals del 2023 i va tornar a estendre la mà als alcaldes i regidors del PDECat, que a la mateixa hora celebrava una cimera municipali­sta a Mollerussa en què van anunciar una reformulac­ió del seu espai i la intenció de preservar el seu projecte. Sobre això, el dirigent de JxCat va recalcar que exploraran totes les fórmules “hagudes i per haver-hi”, i va receptar “generosita­t” per a l’entesa amb els que no han fet el pas al seu partit, si bé la coalició global de les dues marques ja va quedar descartada.

Sobre la crisi del Govern per la taula de diàleg, Sànchez, que encara no s’ha assegut a parlar amb Pere Aragonès de manera assossegad­a, va procurar tancar el tema un altre cop i va defensar que “no se’ls va vetar” pels noms, sinó per la intenció que hi hagués “llum i taquígrafs” en un fòrum que l’Executiu central vol convertir, a parer seu, en “una taula administra­tiva” de “màxim nivell”. La pròxima meta: els pressupost­os catalans.

El secretari general de JxCat diu que “se’ls va vetar” a la taula perquè són garantia de “llum i taquígrafs”

 ??  ?? El consell nacional va ser el primer gran acte presencial de Junts
El consell nacional va ser el primer gran acte presencial de Junts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain