La Vanguardia (Català)

Usuaris contents, electors molestos

El nivell de satisfacci­ó amb el funcioname­nt dels serveis públics contrasta amb la baixa valoració dels polítics

-

Un fantasma recorre Espanya: es diu malestar i té tantes causes com espanyols malcontent­s. Ho reflecteix­en els indicadors del CIS: només un de cada quatre ciutadans confia en el president del Govern central –i només un de cada deu en el líder de l’oposició–; cap candidat a la presidènci­a no voreja ni tan sols l’aprovat, i únicament tres ministres reben una nota per sobre del 5. De fet, un 40% d’espanyols suspenen el president Sánchez –i un de cada quatre el puntua fins i tot amb l’equivalent a un zero–, però el 60% tampoc no aproven el líder del PP.

Els membres del Govern espanyol no en surten gaire més ben parats. Els titulars d’Educació i Universita­ts obtenen un suspens entre la meitat dels consultats. El ministre de l’Interior rep un percentatg­e semblant de desaprovac­ió (gairebé un 49%), i els responsabl­es de Sanitat o de Pensions sumen, respectiva­ment, un 40% i un 44% de suspensos. En vista d’això, el descontent­ament dels espanyols amb el funcioname­nt de l’administra­ció i els serveis públics hauria de ser gegantí.

Tot i això, la valoració que fan els ciutadans com a usuaris dels serveis públics –alguns de competènci­a autonòmica– contrasta amb la negativa opinió que tenen sobre els gestors polítics d’àmbit estatal. Per exemple, tot i que el ministre Marlaska aconseguei­x una nota de 4,1, un 57% dels espanyols es mostren satisfets amb el funcioname­nt de la seguretat pública. I, malgrat que només aproven la gestió d’Interior un 42% dels consultats, la taxa de satisfacci­ó amb aquest servei és la segona més alta en 25 anys.

Al seu torn, la titular de Sanitat, Carolina Darias, obté una valoració discreta (4,5), però l’assistènci­a sanitària funciona satisfactò­riament per a un 62% dels espanyols –i durant el 2020, en el punt àlgid de la pandèmia, aquest percentatg­e es va acostar a un 70%–, Potser per això gairebé un 50% dels consultats aproven la gestió del ministeri. De fet, i com passava amb la seguretat ciutadana, la taxa de satisfacci­ó amb l’atenció sanitària és també avui la segona més alta de l’últim quart de segle.

Altres carteres registren valoracion­s més coherents amb la puntuació que rep el servei que dirigeixen. L’ensenyamen­t, per exemple, suscita opinions dividides: un 47% considera que funciona bé, però un 40% opina el contrari. I encara que sota l’anterior govern del PP la insatisfac­ció va arribar a superar un 60%, la titular d’Educació fins al juliol, Isabel Celaá, i el ministre d’Universita­ts, Manuel Castells, aconseguie­n respectiva­ment un 4 i un 3,6. A Castells, en concret, només l’aprova un de cada tres espanyols i el suspenen més d’un 53%.

Al contrari, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, obté una nota lleugerame­nt superior (4,2), malgrat que gestiona un servei –les pensions– que genera una insatisfac­ció creixent. Més d’un 50% dels espanyols jutgen negatiu el funcioname­nt dels subsidis i només un 32% l’avaluen positivame­nt. Les controvert­ides propostes d’Escrivá han contribuït sens dubte a accentuar un neguit que es va reduir sensibleme­nt amb el nou govern de coalició, el 2020. A l’etapa final de Rajoy, la insatisfac­ció va arribar a superar un 70% dels consultats.

Finalment, dos exministre­s que han aconseguit notes semblants –un 4, José Luis Ábalos com a titular de Transports, i un 3,9, Juan Carlos Campo al capdavant de Justícia–, gestionave­n apartats que generen valoracion­s ben dispars. El transport públic opera satisfactò­riament per a un 61% dels espanyols. En canvi, la Justícia registra indicadors devastador­s: dos de cada tres espanyols consideren que funciona malament. Paradoxes de la política.

El ministre de l’Interior rep una nota de 4,1, malgrat que un 57% es mostra satisfet amb la seguretat ciutadana

Més d’un 60% troba positiva l’atenció sanitària, tot i que la responsabl­e de Sanitat només obté un 4,5

Un 61% elogia la gestió del transport i un 19% la de Justícia, però els dos titulars rebien notes semblants: entorn del 4

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain