La Vanguardia (Català)

Aeroport: recuperar el consens

-

La frustrada proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat ha servit per avaluar la capacitat de la nostra política per afrontar el futur de Catalunya. De moment, la política suspèn. El Govern central i la Generalita­t, així com l’Ajuntament de Barcelona, han confirmat que no tenen més preocupaci­ó que acontentar les seves parròquies militants. En efecte, mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, encapçalav­a la inversió de 1.700 milions del projecte d’Aena, la vicepresid­enta de l’Executiu, Yolanda Díaz, visitant l’estany de la Ricarda, afirmava que el projecte d’ampliació del Prat és “depredador i invasiu”. Si el mes passat el president Pere Aragonès acceptava un principi d’acord per a l’esmentada ampliació que havia obtingut el vicepresid­ent Puigneró, de Junts, diverses personalit­ats d’ERC, com Raül Romeva i Meritxell Serret, han anunciat que participar­an en la manifestac­ió que se celebra avui en contra de l’ampliació. També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha xocat amb el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.

Es dirà, amb raó, que les contradicc­ions internes dels dos governs no poden sorprendre a una opinió pública acostumada als embolics governamen­tals. Al cap i a la fi, la cultura de coalició és relativame­nt recent a Espanya, està sotmesa als blocs ideològics o nacionals i no està consolidad­a. Estem acostumats, sí, al soroll, a la confusió, a les discrepànc­ies sonores a l’interior dels governs, però no podem acceptar que el futur del país es vegi bloquejat una vegada i una altra a causa de l’egoisme faccional que presideix la nostra vida col·lectiva.

Les discrepànc­ies creen confusió perquè els governs, forçats a coalicions indesitjad­es, no responen a cap pla. La falta d’un marc de futur estable provoca que cada partit estigui sotmès a l’humor de les xarxes. Les discussion­s sobre l’aeroport han posat en evidència aquesta falta d’una visió compartida del futur. Certament, l’ecologisme ha tingut aquest estiu un renaixemen­t a causa de les altes temperatur­es, els incendis esfereïdor­s i altres desastres. I l’informe de l’ONU Canvi climàtic 2021 ha confirmat la necessitat de la màxima serietat en aquest tema. Però el postureig entorn de la Ricarda, la reducció de la qual es podria compensar en llocs propers, no resol el problema climàtic, per bé que permet sintonies populistes amb l’opinió pública més espantada pel futur de la Terra (Jordi Sargatal, un dels grans naturalist­es catalans, sorprès pel sobtat amor per la Ricarda, ha recordat la desatenció governamen­tal als aiguamolls del país, com els de l’Empordà).

No creiem que l’ampliació de l’aeroport estigui perduda. Cal recuperar el consens. La reflexió sobre l’espai natural de la Ricarda és necessària perquè Europa ha de donar el vistiplau a l’ampliació, que no es concediria sense un bon pla compensato­ri. La reflexió sobre el soroll en les urbanitzac­ions també és pertinent: Aena podria adequar millor les pistes d’enlairamen­t i aterratge per resoldre aquest problema. És més pertinent encara la reflexió sobre la gestió autònoma de l’aeroport (una vella reivindica­ció de la trobada de l’IESE del 2007), ja que el hub barceloní té la seva cara (connexions internacio­nals de llarg recorregut), però podria tenir també la seva creu (Madrid, com a hub per a negocis; Barcelona, hub per al turisme massiu). Altres reflexions (l’arribada de l’AVE al Prat, el paper dels aeroports de Girona i Reus) són també necessàrie­s. Però tot això serà inútil si els nostres governs no són capaços de pactar un marc que compatibil­itzi el futur econòmic i ecològic. Sense marc i sense rumb, és fàcil deixar-se arrossegar als gestos retòrics per satisfer ideologies de moda.

L’Executiu i el Govern han de pactar un marc que compatibil­itzi futur econòmic i ecològic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain