La Vanguardia (Català)

Perills de la morositat

-

La morositat es resisteix a desaparèix­er. La lentitud, la dilació, la demora, la falta de puntualita­t a l’hora de complir els terminis contractua­ls o legals previstos per efectuar el pagament per la compra d’un producte o la prestació d’un servei és un fenomen recurrent en la nostra economia. Recurrent i, també, molt perjudicia­l. Això és una cosa sabuda, que continua produint-se i que les patronals de la petita i la mitjana empresa denuncien clarament. I no pas sense raó. La morositat compromet la supervivèn­cia de moltes empreses de volum petit i mitjà, que sense ella, pel seu perfil i rendiment, serien ben viables. Però que, minades per la morositat, s’enfronten a greus dificultat­s i, amb freqüència, es veuen obligades al tancament.

El desembre del 2004, el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar una normativa per combatre la morositat en l’economia espanyola. S’hi recollia l’esperit d’una directiva europea prèvia, perquè tant el Parlament com el Consell comunitari­s ja coneixien bé els perjudicis que la morositat ocasiona a la petita i mitjana empresa, també a la gran, i la necessitat de fer-hi front de manera efectiva. En general, la norma espanyola aspirava a fixar uns terminis d’exigibilit­at d’interessos de demora, a determinar la meritació automàtica i a assenyalar el tipus d’interès, atorgant al creditor el dret a reclamar al deutor una indemnitza­ció raonable.

Tot i això, la norma legal no va venir acompanyad­a per un reglament que imposés sancions en cas d’incomplime­nt dels pagaments en els terminis establerts. I aquesta omissió deixa indefensos els qui pateixen la morositat.

Les esmentades demores constituei­xen sempre una amenaça per al futur de les empreses que les pateixen. I encara més ara, en una situació de crisi econòmica derivada de la pandèmia, i amb l’extinció dels ajuts de l’ICO a la vista, el que pot suposar un doble cop d’efectes irreparabl­es per a les empreses afectades.

Sovint es fa difícil obligar els particular­s a saldar els deutes que han contret. Però quan els deutors són administra­cions públiques, l’omissió és encara més sagnant. L’Estat i les comunitats acostumen a liquidar els seus deutes en un termini raonable. Però no tots els ajuntament­s ho fan. I això pot equivaler a una condemna a mort per a la firma que els ha servit.

En definitiva, cal millorar els mecanismes per eliminar aquestes informalit­ats, que poden condemnar firmes que, d’una altra manera, serien rendibles.

Fan falta mesures contra la informalit­at, que pot destruir empreses viables

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain