La Vanguardia (Català)

Dues estampes

- Daniel Fernández

Elisabeth Thompson, més coneguda com a lady Butler després de prendre el cognom –i la religió catòlica– del seu marit, un general irlandès al servei de l’imperi britànic, és probableme­nt la pintora de batalles més reconeguda. Alguns dels seus quadres, d’un realisme detallista i dotats alhora d’una enorme càrrega romàntica, són dels més populars del període victorià. Per descomptat, l’impression­ant Scotland forever!, que representa la càrrega dels grisos escocesos a Waterloo, però també La defensa de Rorke’s Drift, entre molts d’altres. Al cap i a la fi, va viatjar per bona part de l’imperi amb el seu marit i va viure de prop la guerra, amb les dosis inevitable­s d’heroisme i crueltat.

Doncs bé, lady Butler té un oli relativame­nt modest en el qual un genet avança sobre un cavall que agonitza, trontollan­t tots dos malgrat l’estatisme de l’estampa. És Les restes d’un exèrcit (Remnants of an army )iel va pintar el 1879 representa­nt l’arribada a Jalalabad de William Brydon, ajudant de cirurgià que la tradició estima que va ser l’únic superviven­t que va aconseguir arribar a les portes de la guarnició britànica. La llegenda estableix que quan li pregunten al solitari genet, ferit al cap, on és l’exèrcit de Kabul, ell respon: “Jo soc l’exèrcit de Kabul”.

Embrancats en el Gran Joc, Rússia i Anglaterra es van disputar un territori muntanyós poblat per tribus indòmites que ni els mogols no van saber sotmetre. El suborn, la traïció i la violència van formar part de nombroses expedicion­s i guerres que van tenir a l’Afganistan el desgraciat camp de batalla. Per fer la història curta, la rebel·lió afganesa d’Akbar Khan va aconseguir, el mes de gener del 1842, exterminar pràcticame­nt per complet una força de la Companyia Britànica de les Índies Orientals, sota el comandamen­t del general William Elphinston­e. El 6 de gener van abandonar els seus canons i, després d’un suposat pacte amb els afganesos, 4.500 soldats i 12.000 civils angloindis van intentar arribar a Jalalabad, on hi havia una força britànica notable. El 13 de gener, a la batalla de Gandamak, van sucumbir les restes d’una retirada en què no es va respectar ni els ferits ni les dones ni els nens. Per a més deshonor i ignomínia, Elphinston­e va pactar el seu lliurament a fi que li respectess­in la vida a ell i al seu segon.

No hi ha, i per descomptat que no ho crec, un fatum que faci alguns països o pobles més sanguinari­s que d’altres, però sí que hi ha episodis històrics que són els que són. I ara els n’explico, després de l’estampa de lady Butler, una segona que no sé si matisa l’escena o agreuja el judici sobre la condició humana. Juntament amb el periodista i escriptor –i gran amic– Jacinto Antón vam estar el 2011 al National Army Museum de Londres (no s’ha de confondre amb l’Imperial War Museum) assistint a una conferènci­a de l’historiado­r Saul David. El públic eren circumspec­tes cavallers britànics, tots vestits de civil. I el tema era l’Afganistan. En una sala plena de boniques pintures històrique­s, un afable octogenari –o això semblava– va declarar que l’únic que s’havia d’haver fet amb l’Afganistan era no enviar-hi tropes i que era un escenari perfecte per a una detonació nuclear tàctica. Va venir a dir que, esclar, els polítics no ens deixaran fer-ho, però seria el millor. Després el Jacinto i jo vam saber que era un molt alt oficial retirat de la RAF. Els recents esdevenime­nts m’han fet recordar la nostra estupefacc­ió davant un quadre que no crec que ni Ferrer-Dalmau pogués pintar.

L’Afganistan, un territori muntanyós poblat de tribus indòmites que ni els mogols no van saber sotmetre

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain