La Vanguardia (Català)

El futur és el que va ser

- John Carlin

El 2013, l’any set a.C. (abans de la covid), una jove periodista japonesa anomenada Miwa Sado va morir de sobte. Una investigac­ió oficial va concloure que havia estat un cas de karoshi, mort per excés de feina. Quan van descobrir el cadàver tenia un telèfon mòbil a la mà, com una màrtir agafada a un crucifix.

Alguns dels meus companys s’han de cuidar de no patir un destí semblant, o almenys de no posar en risc la salut, tan obsessiona­ts com estan amb la pandèmia, fins i tot ara que se’ns en va. En els últims mesos s’ha desfermat un frenesí periodísti­c karoshià al voltant de la qüestió. Com serà el món després de la covid? Se n’han publicat desenes de milers d’articles i n’hi haurà desenes de milers més, ja hi poden comptar, pronostica­nt un èpic reset per a l’Homo sapiens.

Que si hi haurà un brot de solidarita­t universal i ens estimarem i ens cuidarem més, o si sentirem més por cap al proïsme que amor; que si viatjarem més, àvids de fugir de la claustrofò­bia del niu viral, o si ens quedarem més a casa, fins i tot per treballar; que si abandonare­m la ciutat pel camp; que si perdrem l’interès pel sexe, o si tornarem a l’atac amb renovat ardor; que si farem més exercici i menjarem més verdures per viure més temps o si la lliçó de l’imprevisib­le i capritxós coronaviru­s serà a la mexicana, que quan et toca et toca i lo que se chingó, se chingó; que si veurem més responsabi­litat en la política, més mesura en les relacions internacio­nals; que si reenfocare­m les nostres prioritats i intentarem reduir l’estrès en les nostres vides, fent tots ioga, per exemple, o si l’esforç serà en va perquè estarem més estressats que mai per falta de feina. Serem més Miwa Sado o més Maharishi Mahesh Yogi, l’inventor de la meditació transcende­ntal?

El primer que cal fer és citar el beisbolist­a de mitjans del segle passat Yogi Berra, famós més per la clarividèn­cia que pel seu joc. Entre les seves joies: “És dur fer prediccion­s, especialme­nt sobre el futur”.

Segon, hem de recordar que estem parlant de problemes de rics. Dic rics per aquella afortunada minoria dels habitants del món que tenen les necessitat­s bàsiques més que cobertes. Les preocupaci­ons de què parlem són d’interès només per a aquells que tenen el luxe de poder triar. Vaig llegir una carta a The Times de Londres d’un lector que va resumir la seva visió dels confinamen­ts pandèmics de la manera següent: “Gent de la classe mitjana amagada mentre gent de la classe obrera els porta coses”.

Dubto que estiguem veient una explosió de dubtes existencia­ls entre la majoria dels habitants d’Àfrica o d’Amèrica Llatina. Teletrebal­lar, anar al gimnàs, limitar-se a menjar vegà: no són ni tan sols opcions. A tot estirar seran coses que llegeixen, amb perplexita­t, als aparells mòbils. Pel que fa a reduir l’estrès, quan la principal qüestió de la vida és si menjaràs l’endemà, l’estrès està tan internalit­zat que ni tan sols t’adones que en tens. Segur, això sí, que el pastor al Txad o el camperol a l’Equador han viscut la pandèmia amb més equanimita­t que el banquer a Nova York o la cap de vendes a Londres. Els primers ja sabien que s’havien de morir; els segons es van assabentar que la vida és passatgera, oh desagradab­le sorpresa, durant els últims divuit mesos.

Pel que fa a nosaltres els rics, els que disposem de temps per preveure el futur més enllà de demà, dubto molt que la pandèmia de paraules vessades sobre els possibles canvis postcovid ens aporti gaire valor, més enllà d’un lleuger entretenim­ent, de possible matèria de conversa quan s’esgotin les possibilit­ats que ofereixen la política i el futbol, temes que aquí a Barcelona, almenys, només poden conduir a la lamentació, a la nostàlgia o a reflexions suïcides.

Un és parcial, sempre. Basa els seus judicis en la sort que tot ho condiciona. He de reconèixer la possibilit­at que m’equivoqui en el meu escepticis­me respecte al gènere periodísti­c tan en voga avui. La meva visió del futur es basa en el sagaç Yogi Berra i que la pandèmia no m’ha provocat cap epifania. Confesso que no he canviat i ni penso ni desitjo canviar. Però sospito que no estic sol. Llegeixo de gent en llocs distants que ha abandonat la vida urbana sedentària per l’alpinisme o que ha deixat la comptabili­tat per estudiar medicina, però no tinc cap conegut enlloc del món que s’estigui plantejant un canvi de vida dràstic.

Teletrebal­l? Hauria passat igualment, amb covid o sense. (Potser passa menys per la quantitat de gent que està tipa de les pantalles i del feliç distanciam­ent personal.) Menys viatges? Així que puguem, els que podem, sortirem a veure món amb les mateixes ganes que abans, o més. L’estrès? Continuarà, com els pobres, sempre amb nosaltres. Per una causa o per una altra. Una nova germandat universal? Sisplau! Treballare­m més o menys? Dependrà de la necessitat, o de les reserves personals d’energia. Més o menys sexe? Cadascú segons les seves oportunita­ts. El món gira i no hi ha res de nou sota el sol.

I el món polític i les relacions entre les grans potències? Com veiem, tot continua igual. Potser hi ha una mica més de mala sang cap a la Xina, perquè ens van passar el virus, però el xoc amb Occident té més a veure amb Xi Jinping i els seus camarades que no pas amb els pangolins, o potser amb els científics pallassos, de Wuhan. I pel que fa al torracollo­ns de Putin, el disbarat del Brexit, el pervers objecte de desig que és Donald Trump, el narcisisme de les petites diferèncie­s que encarna l’independen­tisme català infantilit­zat i (perdonin la redundànci­a) pagerol: res de nou a reportar. L’estupidesa, el postureig, la mentida i la ignorància segueixen aquí, alimentade­s totes, tant en l’àmbit personal com en el polític, per la pesta més influent dels nostres temps, les xarxes antisocial­s. No. No només no canviarà res després de la pandèmia sinó que no n’aprendrem res. Així és, així va ser i així sempre serà. El secret és prendre’s la comèdia humana com a tal –no massa de debò com Miwa Sado, que cobria política, pobra dona– i procurar, en la mesura possible, passar-ho bé.

Arran de la covid, dubto que veiem una explosió de dubtes existencia­ls a l’Àfrica o Amèrica Llatina

No només no canviarà res després de la pandèmia sinó que no n’aprendrem res; així és, així va ser i així serà

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain