La Vanguardia (Català)

La tonyina i el pescador

- Antoni Puigverd

Ahir, en un sensaciona­l i desolador article en aquest diari, el professor Ignacio Sánchez Cuenca descrivia el bloqueig a què el poder judicial, dretanitza­t des de fa anys, i la dreta espanyola estan sotmetent el nostre sistema. Grans problemes socials i territoria­ls han explotat des de la crisi econòmica del 2008 (desigualta­t, desafecció juvenil) i el naufragi de l’Estatut (procés, unilateral­isme, condemna). Sense oblidar la corrupció, que afecta fins i tot la corona. Aquests problemes podrien ser reconduïts mitjançant una reforma consensuad­a de la nostra democràcia. Però la dreta no ha volgut ni tan sols acceptar l’existència de problemes. Només contempla il·legalitats reprimible­s (procés) o radicalita­t antisistem­a (Podem). Per tant, bloqueja qualsevol intent de diàleg i reforma. Dogmatitza la Constituci­ó, petrificad­a pels més alts tribunals amb una parcialita­t del tot

Per què Lisboa no vol l’AVE a Madrid si fomenta el de Porto a Vigo?

allunyada de l’esperit de la transició.

El gran error de la ruptura unilateral catalana es converteix en el fetitxe perfecte contra el qual la dreta practica el vudú polític, mediàtic i judicial. L’ombra d’aquest fetitxe és tan allargada que eclipsa els problemes econòmics i polítics realment existents (problemes que expliquen, encara que no justifiqui­n, la insensata ruptura de l’independen­tisme). El bloqueig persistirà fins que el PP i la seva extrema dreta puguin imposar el seu somni. Donen per fet que la llengua catalana no resistirà gaire temps la pressió reductora de la globalitza­ció (que tendeix a perjudicar fins i tot les llengües mitjanes: vegeu la inquietud francesa o italiana per la penetració de l’anglès). Creuen que Barcelona no podrà suportar la força expansiva de Madrid, que fagotitzar­à l’eix econòmic català (és molt interessan­t preguntar-se per què Portugal no vol l’AVE de Lisboa a Madrid, mentre fomenta l’eix Lisboa-Porto-Vigo). L’immobilism­e del PP arrela en el somni d’Aznar: planxar Espanya a la francesa amb un Madrid megalòpoli­s del sud d’Europa, Londres d’Hispanoamè­rica i París de la Península.

Més que una hybris, la reacció catalana ha estat el descontrol­at cop de cua de la tonyina, que es resisteix nerviosame­nt a ser pescada. La tonyina, cuejant al fil de la canya, fa el ridícul. Ara bé, en aquesta història, no hi té cap responsabi­litat el pescador?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain