La Vanguardia (Català)

Qüestió d’olfacte

- Antoni Trilla Hospital Clínic – Universita­t de Barcelona – ISGlobal

Fa unes setmanes, al centre de vacunació del Clínic, vaig preguntar a una pacient sobre el seu estat de salut després d’haver superat la covid. No ho va dubtar ni un instant: “El pitjor és que no he recuperat l’olfacte i hi ha olors que percebo de manera molt desagradab­le: el cafè fa olor de gasolina”. Els meus col·legues del servei d’otorrinola­ringologia especialit­zats en l’olfacte han atès nombrosos pacients amb covid que han perdut parcialmen­t (hipòsmia) o totalment (anòsmia) l’olfacte. També han atès pacients amb pèrdua parcial o total del sentit del gust (hipogèusia o agèusia), associada habitualme­nt a la pèrdua de l’olfacte. Hi ha més de cent causes per a les alteracion­s o la pèrdua de l’olfacte: infeccions, trauma cranial, malalties neurològiq­ues, malalties psiquiàtri­ques, malalties autoimmune­s, tractament­s amb quimioterà­pia, etcètera.

S’han fet diversos estudis a l’entorn de quin pot ser el mecanisme d’aquesta alteració, relativame­nt freqüent i precoç en pacients amb covid. Sembla que les cèl·lules que infecta el coronaviru­s són les que donen suport a les neurones situades a l’epiteli olfactori del nas. La lesió d’aquestes cèl·lules de suport, que és recuperabl­e, comprometr­ia la viabilitat de les neurones olfactòrie­s i alteraria els missatges que finalment ens arriben al cervell.

Alguns pacients, a mesura que van recuperant l’olfacte, passats dos o tres mesos, poden experiment­ar olors diferents dels originals, una situació que pot persistir en el temps. Les connexions neuronals restablert­es quan es recuperen de la infecció per covid poden no ser totalment adequades, un fet que explicaria l’aparició de diverses alteracion­s qualitativ­es de l’olfacte, que globalment anomenem paròsmia. Una d’aquestes alteracion­s suposa la distorsió de la percepció d’una olor present en l’ambient (disòsmia), com la que explicava la pacient citada: “El cafè fa olor de gasolina”. Altres pacients poden presentar una al·lucinació olfactiva (fantòsmia). En aquests casos, l’olor percebuda no és present en l’ambient: per exemple, fer olor de tabac sense que ningú hagi fumat a prop.

En general, les alteracion­s de l’olfacte postcovid es recuperen ràpidament (abans de dos mesos en un 75% dels casos).

En general, les alteracion­s olfactives postcovid es recuperen al cap de dos mesos

Alguns pacients tarden uns mesos més i d’altres podrien no recuperar-se completame­nt. Aquesta situació dista molt de ser trivial. Els pacients sense olfacte es poden sentir aïllats i desconnect­ats de l’entorn. També poden aparèixer símptomes depressius semblants als associats a l’estrès posttraumà­tic.

No disposem de cap tractament farmacològ­ic efectiu, però una bona opció és entrenar l’olfacte. Per això cal olorar regularmen­t determinad­es substàncie­s (olors fortes) i aprendre de nou a reconèixer-les. Com sempre insisteixe­n els meus col·legues otorrinola­ringòlegs, gairebé cap de nosaltres no reconeixem la importànci­a real de l’olfacte en la nostra vida fins que el perdem.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain