La Vanguardia (Català)

Tu te la quedes, i jo et perdono

- Víctor-M. Amela

Isidre Bonet, de 23 anys, de les Corts, lluita a la columna Durruti. Dispara quan veu moure’s una bardissa. Un cos cau. Bonet s’hi acosta. Veu agonitzar un jove de la seva edat, soldat franquista, que assenyala un objecte que brilla. És una corneta. El moribund mussita: “Tu te la quedes, i jo et perdono”. I mor. Passen vuitanta anys. Bonet l’hi explica a la historiado­ra Isabel M.ª Abellán, que avui diu: “L’Isidre va pujar a la seva habitació... i em va baixar la corneta”. Ho explica Abellán a La Sexta Columna (La Sexta, divendres nit), que ha emès Los últimos supervivie­ntes, un reportatge formidable –a càrrec de l’investigad­or Carlos Hernández de Miguel– amb testimonis (s’acaben!) dels camps de concentrac­ió de Franco (com Bonet, i Josep Sala, i l’Agustín, que parlen en primera persona: mireulo!). Van ser centenars de milers d’espanyols utilitzats com a esclaus en obres de ponts, pantans, carreteres, bisbats... com el de Vic! (ho diu el reportatge), i mereixen reparació material i moral. Honor i memòria!

Apareix Marc Giró al plató d’Està passant (TV3, ho vaig veure dilluns, abans del TN vespre) i arrenca l’espectacle. No importa què expliqui. És magnètic. Impossible no riure. A peu dret davant el videomur, Marc Giró t’informa amb esgarips –certes notícies ho demanen, Toni Cruanyes!– i a la taula de so rebenten els equalitzad­ors, i els ànecs de la Ricarda migren, i els avions canvien de rumb, i es desmaien els presentado­rs (Jair Domínguez i Toni Soler) pel cop sònic. La raó la té Marc Giró quan crida davant les cues a les autopistes pel final del peatge: “El que és gratis no per força ha de ser boo!!”, udola Giró. Jo reclamo que Marc Giró posi el colofó a tots els Telenotíci­es, que tots saltem del sofà i ens assabentem de debò del que hi ha pel món.

L’emissió en directe del míting de Jordi Cuixart produïda pels serveis tècnics d’Òmnium Cultural no es va perpetrar dins el TN migdia –com vaig escriure aquí–, sinó fora i limítrof amb l’esmentat TN: em corregeixo avui, cadascú que carregui el mort. Afegiré que ahir dissabte aquest TN obria amb una reunió de JxCat, i seguia alguna cosa de Puigdemont, i després del PDECat... El CAC ha dit que TV3 fracassa en la missió pública de garantir la pluralitat ideològica: una fallada que el director de TV3 corregirà, segur! – @amelanovel­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain