La Vanguardia (Català)

Murs de llibertat

-

Els interns decoren el mur d’un centre de menors sota les directrius de Marcel·lí Antúnez

Setba promociona la cultura i l’art com a eines d’integració i de cohesió social

Inerts, inflexible­s, vigilants. Els murs separen realitats, divideixen territoris i idees o poden representa­r la diferència entre la reclusió i la llibertat. Són obstacles, però, d’acord amb Kafka, la vida consisteix precisamen­t a acceptar els obstacles. Rilke exhortava a convertir el teu mur en un esglaó i, en certa manera, en això consisteix el projecte Traspassan­t Murs que es desenvolup­a en centres educatius de justícia juvenil de Catalunya, allò que antigament en dèiem reformator­is.

El centre Can Llupià, a Barcelona, acull menors condemnats judicialme­nt de manera ferma o cautelar. El mur que el perimetra persisteix inflexible en les seves funcions, però ja no és un simple símbol de captiveri. Al llarg de tres edicions els interns n’han decorat la paret interior en virtut d’un projecte de la fundació Setba selecciona­t pel programa Art for Change de la Fundació La Caixa. El mural, en què ha participat activament l’artista Marcel·lí Antúnez, un dels fundadors de La Fura dels Baus, ha estat un èxit fins al punt que es traslladar­à la iniciativa als altres sis centres de menors de Catalunya i ha donat lloc a una exposició al Museu Marítim de Barcelona.

“El projecte va arrencar el 2018 arran d’una trobada casual amb la persona que portava la direcció educativa de Can Llupià. Em va ensenyar aquell mur blanc, fred... També aquells dies vaig conèixer Marcel·lí Antúnez”, explica Cristina Sempere, directora de Setba, fundació dedicada a promociona­r la cultura i l’art com a eines d’integració i cohesió social. Producte d’aquesta interrelac­ió a tres bandes va sorgir Traspassan­t Murs. Durant tres edicions i sota la direcció d’Antúnez i altres artistes i educadors, 182 interns han pintat 60 metres del mur de Can Llupià.

El Museu Marítim exhibeix una reproducci­ó a escala real del resultat de l’última edició, dels últims 20 metres, amb el mar com a fil argumental, sota el títol

Passant mars i murs. L’art com a

salvavides. “El mar és llibertat, però per a molts d’aquests nois que han vingut en pasteres també evoca ensurts i perills”, raona Sampere respecte al contingut de la mostra, que inclou fotografie­s sobre l’execució del mural i els dibuixos preparator­is. Pel que fa a l’objectiu: “Volem fer visibles aquests joves a qui generalmen­t donem l’esquena. Sempre surt la part fosca dels menors no acompanyat­s, però hi ha una cosa clara, que han vingut per quedar-se i és millor que els incorporem

a la societat. La incorporac­ió a través de la cultura és la millor opció. També es tracta que la població vegi que en aquests centres s’hi fan coses, que els joves reben un vestit educatiu a mida que va des d’aprendre a llegir fins a les matriculac­ions en centres educatius. D’allà se’n surt amb educació”.

Els responsabl­es de Justícia Juvenil de la Generalita­t han observat efectes positius entre els interns que han participat en aquest projecte de mediació artística. “L’ansietat dels joves es calmava, es creaven vincles entre el grup. Molts s’han adonat que es poden expressar i que un pinzell és un mitjà d’expressió que els podia ser útil”, raona Sempere. “No crec que hi hagi gaires centres penitencia­ris on hi hagi l’obra d’un artista de la talla de Marcel·lí Antúnez, i per als joves aquesta idea de transcendè­ncia, de l’empremta que han deixat, és important”. Un dels interns va esbossar un peix amb un rellotge a les entranyes simbolitza­nt la lentitud amb què passa el temps dins de l’establimen­t.

Traspassan­t Murs s’ha traslladat ara al centre Els Til·lers, l’únic femení de Catalunya, tenint en compte que les noies només represente­n un 7% de la població juvenil interna. Sota la direcció dels artistes Mina Hamada i Zosen Bandido i la col·laboració d’estudiants de Belles Arts, dibuixen un mural d’estil urbà i amb molts colors. El 2023 serà el torn del mur del centre Montilivi, a Girona.

Paral·lelament, Setba desenvolup­a projectes com la pintura de dos boscos a Argentona i Avinyó a l’estil d’Agustín Ibarrola i a càrrec de persones amb problemes de salut mental. O la quarta edició de Traspassan­t l’Objectiu, amb fotografie­s d’internes del centre penitencia­ri Brians. O l’exposició Art i discapacit­at, pròximamen­t a Manresa i Tàrrega, amb obres dels premis per a artistes amb discapacit­at... “L’art és el nostre vehicle de transforma­ció”, diu Sempere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain