La Vanguardia (Català)

L’estiu que vam viure perillosam­ent

Els últims fets extrems encaixen amb les prediccion­s sobre els efectes de l’escalfamen­t

-

Una onada de calor va segar més de 500 vides a finals de juny a l’oest del Canadà. I, en aquest mateix país, a començamen­ts de juliol, la petita localitat de Lytton (Colúmbia Britànica) va quedar arrasada després d’una successió d’incendis acompanyat­s de temperatur­es que van arribar als 49,6 °C. Per les mateixes dates, més de 200 persones van morir a les inundacion­s de Bèlgica i Alemanya; mentre que els devastador­s focs a Turquia o Grècia van deixar altres estampes de desolació. Són alguns dels incomptabl­es fets relacionat­s amb una meteorolog­ia extrema que ha colpejat nombroses regions del planeta aquest estiu.

Tot això es produeix quan els científics reunits per l’ONU al Panel Intergover­namental de Canvi Climàtic (IPCC) acaben d’alertar que la crisi climàtica s’està generalitz­ant a tot el planeta i que els efectes de la climatolog­ia extrema s’estan estenent ràpid i intensamen­t.

El que ha passat aquest estiu encaixa, doncs, com anell al dit amb el que es va observar al sisè informe sobre el canvi climàtic, difós el 9 d’agost.

Sergio Vicente, autor principal d’un dels capítols de l’informe de l’IPCC, destaca que la major part dels fenòmens extrems es deuen a la variabilit­at climàtica natural. Sempre s’han produït sequeres, onades de calor o gotes fredes, explica.

“El que passa és que ara a aquesta variabilit­at climàtica natural, que es relaciona amb diferents processos de circulació atmosfèric­a, se superposen els efectes de les emissions de gasos hivernacle”, provocades per l’home; “i això és el que pot fer que aquest tipus de fenòmens o bé es repeteixin de manera més freqüent o bé, quan es produeixen, tinguin una intensitat més gran”, assenyala l’inelevat vestigador de l’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE-CSIC).

El temps extrem o anòmal no és una cosa nova. Hi ha documentat­s registres històrics de tot això. “Però en un escenari de canvi climàtic com l’actual tenim més energia en el sistema i és lògic que aquests esdevenime­nts extrems siguin més freqüents i severs”, assenyala.

De la mateixa manera, les condicions que condueixen a les sequeres “es veuen accentuade­s” per les temperatur­es més altes; això fa que quan hi hagi una sequera, tendeixi a ser més virulenta, afegeix.

Les activitats de l’home han les temperatur­es a la superfície de la Terra en 1,07ºC (en el període 2010-2019 respecte a 1850-1900). Les concentrac­ions de CO2 en l’atmosfera van ser el 2019 més altes que en qualsevol moment en els últims 2 milions d’anys. Des del 1970 la temperatur­a ha augmentat de manera més ràpida que en qualsevol altre període en almenys 2.000 anys. Són dades de l’informe de l’IPCC.

Cada pujada addicional de 0,5 ºC dona lloc a temperatur­es més extremes, rècords de fortes precipitac­ions, així com sequeres agrícoles i ecològique­s en algunes regions.

La proporció de grans ciclons tropicals (categories de 3 a 5) s’ha incrementa­t en les últimes quatre dècades. I les projeccion­s apunten a un augment del percentatg­e de ciclons tropicals intensos (categories 4 i 5).

Sergio Vicente destaca que la temporada d’huracans està sent més llarga i això s’associa als fenòmens del canvi climàtic. “En el cas del Pacífic, les zones situades en latituds més altes s’estan veient més afectades. Els huracans estan ascendint en latitud fins a certa mesura”, abunda l’expert de l’IPE-CSIC.

Marc Turc, investigad­or de la Universita­t de Múrcia, ressalta que “el canvi climàtic afavoreix els grans incendis”. Els sinistres forestals a Turquia, Grècia, Espanya o Califòrnia van venir precedits en tots els casos per

El sistema atmosfèric té més energia i els esdevenime­nts més greus es fan més freqüents i severs

sequeres i onades de calor. “L’efecte combinat de sequera i temperatur­es molt altes dona lloc a incendis molt grans”, assenyala Turc. El desencaden­ant clau dels grans sinistres és el combustibl­e sec, que sí que es relaciona amb el clima.

Per això, “quan tenim els tres ingredient­s –les ignicions, la presència de combustibl­e i que aquest combustibl­e sigui sec– es poden donar grans incendis”, resumeix. “En un context de canvi climàtic i amb unes projeccion­s climàtique­s que marquen un augment de temperatur­a en àrees com a la Mediterràn­ia, tindrem més probabilit­at de tenir grans incendis en el futur”, augura. Les seves pròpies projeccion­s apunten que “si es considera només la variable climàtica, la tendència serà d’un augment en el nombre d’incendis” en el vessant europeu de la Mediterràn­ia.

L’avaluació sobre les inundacion­s ofereix menys confiança, diu l’IPCC. Per què? Les inundacion­s són fenòmens complexos d’analitzar; hi intervenen molts altres factors, com canvis en l’ús del sòl, la regulació dels rius o l’ocupació de zones inundables.

Les inundacion­s són comunes a l’est d’Espanya a finals de l’estiu i a començamen­ts de tardor. “El que passa ara és que tenim més energia en el sistema i una Mediterràn­ia més càlida. I això fa que quan arriben aquestes bosses d’aire fred es trobin amb unes situacions idònies per carregar-se d’humitat i perquè es produeixin aquestes conveccion­s violentes”, diu Vicente.

Un informe del World Weather Attributio­n sobre els xàfecs registrats a Alemanya i Bèlgica, publicat al juliol, va concloure que fins a un 20% de la intensitat d’aquestes pluges (que van causar enormes danys) es podria atribuir al canvi climàtic.

Alguns d’aquests fenòmens extrems “formen part del paisatge mediterran­i i amb tots aquests hauríem d’haver après a conviure i a prevenir”, assenyala María del Carmen Llasat, catedràtic­a de Física de l’Atmosfera de la UB. Tot indica que “el que hem vist aquest estiu és una intensific­ació a escala mundial” d’aquests esdevenime­nts extrems”, diu Llasat.

Analitzats individual­ment, aquests fenòmens no donen prou informació per provar que s’estiguin donant variacions (sense anar més lluny, a l’estiu del 2002 també hi va haver grans inundacion­s al centre Europa). “Tot i això si tenim en compte tots els altres fenòmens que s’han produït i s’estan produint, com els incendis a Califòrnia o Grècia, o fenòmens com el Gloria oel Filomena, així com els models i les prediccion­s de canvi climàtic, veiem que el que està succeint està alineat amb el que s’espera que passi a causa de l’escalfamen­t d’origen antropogèn­ic (causat per l’home) de l’atmosfera”, argumenta la professora Llasat.

Els climatòleg­s de l’IPCC també han prestat una especial atenció al seu informe als anomenats punts d’inflexió (tipping point), llindars a partir dels quals el sistema accelera els canvis. Cal tenir en compte que alguns dels efectes vinculats als riscos climàtics ja són irreversib­les.

Francisco Doblas-Reyes, professor ICREA i director del departamen­t de Ciències de la Terra del Barcelona Supercompu­ing, posa com a exemple el risc de desestabil­ització dels gels continenta­ls a Grenlàndia i l’Antàrtida (tot i que la seva fusió no es produiria en dècades, sinó en milers d’anys).

Dobles-Reyes defensa que és necessari saber en quin moment les aportacion­s de cabals d’aigua a l’oceà a causa dels desglaços “es començaran a accelerar fins a elevar el mar per sobre dels nivells estimats a l’informe de l’IPCC” (que ha estat d’entre 0,44 metres i 1,01 metres per al 2100 amb relació al període 1995-2014, segons l’escenari de gasos).

Estudiar els punts d’inflexió “és important” perquè, tot i que tinguin una baixa probabilit­at d’ocórrer, els efectes tindrien un gran impacte, “sobretot, perquè són processos dels quals sabem molt poc i, a més, afecten tot el planeta”.

“No podem pensar que a Espanya estem lliures dels problemes que poden ocasionar els gels polars. Aquests poden tenir un impacte brutal sobre la nostra zona“, alerta Francisco Doblas-Reyes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain