La Vanguardia (Català)

Catalunya tindrà un informe sobre llibertat religiosa

La càtedra de la Fundació Blanquerna anuncia un estudi bianual i l’organitzac­ió d’un congrés internacio­nal el juny de 2022

-

La càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciènci­a de la Fundació Blanquerna-Universita­t Ramon Llull va presentar aquest dimecres els seus projectes per als propers mesos, entre els quals destaquen la presentaci­ó d’un informe bianual sobre els casos de vulneració de la llibertat religiosa i de consciènci­a a Catalunya i la celebració d’un congrés internacio­nal sobre la mateixa qüestió el juny del 2022.

La càtedra és un encàrrec del Departamen­t de Justícia de la Generalita­t i està patrocinad­a per l’Observator­i Blanquerna de Comunicaci­ó, Religió i Cultura. “La càtedra vol ser –va dir Míriam Díez, directora de l’Observator­i Blanquerna– un espai de recerca i un espai interdisci­plinari” i “volem ser un referent per compartir dades i també per conèixer què s’està fent sobre el dret a la llibertat religiosa a altres llocs”.

Josep Maria Carbonell, degà de la Facultat de Comunicaci­ó i Relacions Internacio­nals Blanquerna, va afirmar que “des de l’Observator­i impulsem activitats que vinculen l’aspecte religiós a la cohesió social i a la llibertat d’expressió en societats cada cop més complexes, amb la mirada posada, alhora, a Catalunya i al món”.

El pla de treball de la càtedra preveu publicar l’informe bianual sobre la llibertat religiosa i de consciènci­a a Catalunya, celebrar un congrés internacio­nal els dies 2 i 3 de juny del 2022, fer formació en verificaci­ó de dades sobre el fet religiós a Catalunya per a periodiste­s, crear un mapa interactiu i convocar un premi anual de treballs finals de grau i treballs finals de màster i doctorat sobre la llibertat religiosa i de consciènci­a a Catalunya. De moment s’ha habilitat a la web un apartat en què qualsevol ciutadà que vulgui informar sobre una vulneració del dret o una bona pràctica ho pot fer, també anònimamen­t.

“Volem vetllar pel dret a la llibertat religiosa i de consciènci­a”, va recordar Míriam Díez. “La llibertat religiosa i de conscienci­a es pot mesurar, tenim indicadors”, va afegir.

Segons la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, “la càtedra respon a la voluntat del Govern de garantir que totes les persones puguin exercir el dret a la llibertat religiosa, que és un dret fonamental”. Catalunya, va dir, disposa de la gran aportació “social i cultural de les religions”. I la càtedra pot aportar “coneixemen­t amb rigor científic, i un diagnòstic i recomanaci­ons per ajudar a dissenyar polítiques d’actuació, i també per impulsar la investigac­ió en aquesta matèria”.

Míriam Díez: “La càtedra vol ser un referent per compartir dades sobre llibertat religiosa”

 ??  ?? Les pintades també són una amenaça a la llibertat religiosa
Les pintades també són una amenaça a la llibertat religiosa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain