La Vanguardia (Català)

El rol de la dona del diaca

Montserrat Martínez Deschamps reflexiona a partir de la seva experiènci­a personal

-

El Concili Vaticà II va restaurar la figura del diaconat com un grau propi i permanent del ministeri apostòlic i va obrir la possibilit­at de ser conferit a homes casats. Mig segle després, milers de dones arreu del món han viscut l’experiènci­a d’acompanyar la vocació diaconal dels seus marits. I sobre aquesta qüestió tracta el llibre de Montserrat Martínez Deschamps (Barcelona, 1947), casada amb el diaca Aureli Ortín, mare de quatre fills i amb vuit nets, titulat L’esposa del diaca: consentime­nt i acompanyam­ent (editorial Centre de Pastoral Litúrgica), que és el resultat de la seva tesina a la Facultat de Teologia de Catalunya. El llibre porta a més dos pròlegs, del cardenal Omella i del degà de Teologia, Joan Torra.

El debat sobre l’exigència del celibat en els sacerdots és un d’aquells temes recurrents a l’Església catòlica si bé encara sembla llunyà el dia que pugui reconsider­ar-se. Però la caiguda de vocacions ha reforçat el paper dels diaques, convertits en peces essencials de la mateixa estructura catòlica. I d’aquí ve la importànci­a, en el cas dels diaques casats, de la figura de l’esposa cristiana que ha hagut de donar el seu consentime­nt explícit i per escrit per possibilit­ar l’ordenació diaconal i que l’acompanya en el dia a dia del seu ministeri.

El llibre de Montserrat Martínez inclou una reflexió teològica sobre el paper de la dona del diaca, combinada amb la mateixa experiènci­a familiar i les opinionsde­lesmullers­dediaquesd­e tot el món que han contestat una enquesta. I sobretot això elabora unes interessan­ts conclusion­s.

“Les esposes viuen el diaconat de l’espòs com una gràcia de Déu (...) Això no impedeix que hi hagi dificultat­s, com la solitud de l’esposa o l’excés de responsabi­litat i feina en la família, la incomprens­ió respecte del seu paper...”, diu l’autora. Per això considera que “harmonitza­r les necessitat­s familiars, ministeria­ls i laborals de l’espòs requereix un gran esforç, generosita­t i diàleg constant per part dels esposos” i “l’atenció i comprensió dels sacerdots i dels bisbes”.

De les respostes a les enquestes es desprèn que en “casos de desequilib­ri” s’ha de tenir en compte que “el sagrament del Matrimoni és rebut per l’espòs anteriorme­nt al de l’Orde i que, per tant, el compromís amb l’esposa i la família és prioritari”. També es demana de donar més formació a les dones de diaques i atenció quan es queden vídues. I potenciar la comprensió i col·laboració entre sacerdots i diaques sense que aquests últims es converteix­in en un “sacerdot de segona”ni una “suplència” per manca de preveres.

La dona ha de donar el seu consentime­nt perquè el diaca sigui ordenat i l’haurà d’acompanyar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain