La Vanguardia (Català)

Un continent al divan

La jornada central del Hay Festival de Segòvia analitza els reptes que aclaparen Europa

-

Europa, en el divan. La jornada central del Hay Festival que se celebra fins avui a Segòvia va posar ahir aquest moble i hi va fer ajeure un pacient de mala i centenària salut de ferro. Es diu Europa, té 27 membres, i n’hi acaben d’extirpar un, tot i que el que ahir es va sotmetre a una cura és l’ànima.

Diversos debats de la jornada d’ahir es van dedicar a analitzar les constants vitals del vell continent i les revisions que se li acosten. Diumenge vinent, les eleccions alemanyes; l’octubre, la caducitat del contracte del gas algerià; més endavant, les eleccions franceses, amb la perenne amenaça de la ultradreta, que mai (uf) no ha acabat d’arrelar.

“Una victòria de Marine Le Pen seria comparable a la de Trump”, va alertar Sandrine Morel, correspons­al a Espanya del diari francès Le Monde, que va analitzar el moment de la unió en un debat coorganitz­at entre el Hay Festival i La Vanguardia en el seu 140è aniversari, amb la col·laboració de l’ambaixada alemanya a

Madrid. Al costat de Morel hi havia Reinhard Spiegelhau­er, correspons­al a Espanya i Portugal de la Ràdio Televisió Pública Alemanya i Enric Juliana, director adjunt i delegat de La Vanguardia a Madrid, moderats pel també director adjunt d’aquesta capçalera Miquel Molina.

Després d’un repàs superficia­l dels escenaris electorals que s’acosten (tots incerts), la taula va obrir el focus: quines seqüeles té per a Europa la victòria talibana? I l’acord entre els Estats Units, Austràlia i Gran Bretanya –els Aukus- per contrarest­ar la Xina a l’oceà Pacífic? El to, més enllà de diagnòstic­s, va ser d’alarma. Europa s’ha d’espavilar. El mateix to tindria la taula (el divan) següent, organitzad­a pel diari britànic Financial Times.

El ridícul que Biden ha posat a Europa a mitjans d’aquesta setmana en aliar-se amb el front anglosaxó ha suposat un aval al Brexit i un calbot a França, que tenia contractat un subministr­ament de submarins a Austràlia, ara cancel·lat. “El lema de la geopolític­a de Biden és ‘fa veure que no em coneix’. Rep els socis europeus amb bones paraules d’amistat, però després pacta amb els britànics un tema que era capital per a la UE”, va dir Juliana.

De manera que el melic del món està ara desplaçat a l’est. “La tensió entre la Xina i el bloc anglosaxó –va augurar Julianacre­ixerà, perquè la Xina sap que ha de buscar alternativ­es a l’estret de Malaka, per on passa un 25% del tràfic comercial, i la via és arribar per terra fins al Pakistan, creant un corredor segur. Això explica tots aquests moviments de peces i les noves lògiques que s’estan establint”.

“L’acord dels Aukus –va incidir Morel– s’ha percebut a França com alguna cosa més que la ruptura del contracte del segle. Era una manera que França i Europa prenguessi­n posicions al Pacífic, perquè tots perceben el perill de la Xina però ningú actua, i aquesta era una manera d’actuar”.

La taula del Financial Times estava formada per l’exministra espanyola d’exteriors, Arancha González Laya, Lucía Méndez Prada, comentaris­ta política, i quatre firmes de l’FT: Simon Kuper, Ana Carbajosa, Daniel Dombey i Frederick Studemann, que va actuar de moderador.

González Laya va posar de relleu els “factors nous” que ha deixat la pandèmia: “Una mutualitza­ció europea del deute, que pot ser molt important si s’estableix com a instrument; l’acceleraci­ó de la digitalitz­ació, que serà essencial, i una inesperada unió sanitària, perquè la salut sempre va ser una qüestió nacional, i a Espanya ni tan sols això és regional”. A tot això, però, li falta una pota, segons González Laya: “No s’ha avançat gens políticame­nt, Europa s’ha d’espavilar. És feble perquè no està preparada en la part geopolític­a. Necessitem un lideratge clar”. “I recordem que Merkel se’n va, s’acaba una era i s’obre un període d’incertesa”, va remarcar Carbajosa.

Perquè... com s’ha construït Europa? L’escriptor britànic Orlando Figes va conversar al matí amb el periodista Guillermo Altares del seu (extraordin­ari) llibre

Los europeos (Taurus), en què disseccion­a com, a través de la cultura, neix una consciènci­a continenta­l. Com l’òpera, els drets d’autor, el desenvolup­ament de l’alfabetitz­ació, de la impremta i del tren permeten el naixement d’alguna cosa així com un esperit comú. Per crear aquesta consciènci­a hi contribuei­xen també fenòmens com els cafès (teoria del pensador George Steiner), on es llegeix premsa estrangera o, més recentment, l’interrail (teoria de l’escriptora A.S. Byatt) o Ryanair i les possibilit­ats de caps de setmana low cost a qualsevol ciutat del continent.

“Europa és feble perquè no està preparada en la part geopolític­a”, diu González Laya

“Una victòria de Marine Le Pen seria comparable a la de Trump”, alerta Sandrine Morel

 ??  ?? A l’escenari, Molina, Juliana, Spiegelhau­er i Morel, en el debat d’ahir
A l’escenari, Molina, Juliana, Spiegelhau­er i Morel, en el debat d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain