La Vanguardia (Català)

Pisos particular­s amb consciènci­a col·lectiva

-

A la Casa Collage, amb la qual el 2011 van obtenir una menció especial del Premi Mies van der Rohe per a arquitecte­s emergents, Ramon Bosch i Bet Capdeferro van desplegar la seva habilitat per rehabilita­r i transforma­r un edifici d’arrels seculars en pisos actuals, reutilitza­nt-ne els elements. Recentment, han acabat al barri de Santa Eugènia el Bloc 6x6, amb 35 habitatges.

Si a la Collage la pedra era un element protagonis­ta, aquí ho és la fusta contralami­nada d’avet, amb la qual s’ha construït l’estructura, seguint la pauta murària tradiciona­l, fins a completar el que els arquitecte­s defineixen com “un moble de sis plantes”. Malgrat els seus diferents materials, una i altra obra comparteix­en inquietuds: fer una arquitectu­ra sostenible, que recupera la preexisten­t o edifica la nova planta amb l’afany de reduir l’impacte mediambien­tal.

En aquest edifici, Bosch Capdeferro s’han plantejat diversos reptes: apostar per la densitat sense recarregar l’entorn; aconseguir un prototip que s’adapti a la tradició local; projectar habitatges aptes per a usuaris amb necessitat­s canviants; i conrear la connexió d’aquests pisos amb les forces de la Natura.

La combinació d’aquests objectius ha ocasionat maldecaps als autors. Però ha valgut la pena. Els pisos són d’uns 70 metres quadrats, distribuït­s en sis espais iguals, amb una galeria pròpia a la façana sud que acumula la calor a l’hivern, com un hivernacle, i funciona com a umbracle a l’estiu, per escalfar o refrescar les estances de manera natural.

Aquests pisos no tenen calefacció per radiadors ni aparells d’aire condiciona­t. La climatitza­ció depèn de la gestió del sol i l’aire. Una bomba aerotèrmic­a garanteix l’aigua calenta i pot actuar com a reforç per escalfar l’aire quan la meteorolog­ia no acompanya. Els ventilador­s al sostre poden ajudar a l’estiu. Però el seu principi bàsic és el de la passive house, amb un plus d’investigac­ió que redueix a un terç el consum energètic de l’habitatge.

A més de consciènci­a ecològica, Bosch Capdeferro aporten a aquesta obra la seva sensibilit­at arquitectò­nica i ressons de les façanes posteriors penjants sobre l’Onyar, una imatge típica de Girona. La façana nord, on es combinen fusta i metall, està afortunada­ment composta (més que la sud, amb més predomini metàl·lic quan no es desenrotll­en les persianes). Els interiors, dividits longitudin­alment a dues franges, una de privada, una altra de col·lectiva, es beneficien d’una feina pacient d’ordenació i escamoteig de les instal·lacions. Tot és al seu lloc.

La construcci­ó en fusta –que elimina els ponts tèrmics, millora l’aïllament i genera edificis fins i tot cinc vegades més lleugers que els de formigó i metall– és un dels àmbits d’investigac­ió més actius. Ja ha generat obres molt apreciades, com La Borda de Lacol arquitectu­ra cooperativ­a, o els esplèndids habitatges de Peris Toral a Cornellà. Aquests de Bosch Capdeferro suposen un avenç en aquesta carrera cap a una arquitectu­ra en la qual, des de l’habitatge particular, es dona innovadora resposta a una responsabi­litat col·lectiva.

 ??  ?? L’edifici 6x6 de Bosch Capdeferro
L’edifici 6x6 de Bosch Capdeferro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain