La Vanguardia (Català)

Invitació a la petitesa

- Santiago Segurola

Al Barça li sobren problemes, però n’hi ha un que actua en silenci, amb un efecte extremamen­t nociu. És un problema de percepció. La derrota contra el Bayern no es va diferencia­r de les golejades que li van infligir el Juventus i el PSG al Camp Nou, llevat d’un aspecte crucial: la resignació. “És el que hi ha”, va declarar Piqué després del partit. Ronald Koeman va secundar la tesi del central en la conferènci­a de premsa. A la mateixa finestreta de justificac­ions va recórrer bona part del periodisme i un percentatg­e no quantifica­ble, però sens dubte digne d’esment, de l’afició.

No hi ha dubte de la distància que hi ha entre el Bayern actual i el Barça d’aquests dies, menys per la distància en la qualitat dels jugadors que per l’abisme de confiança, convicció i eficàcia que separa tots dos clubs. Un és un exemple d’autoestima. L’altre s’assumeix amb una petitesa insòlita, impròpia d’una institució que per sobre de totes les dificultat­s és un dels principals referents del futbol mundial. El Barça es va guanyar aquesta condició per història, èxits, estil i originalit­at. No només va ser gran: es va sentir el més gran. És difícil construir un relat com el del Barça en el futbol. Va apostar per una via contracult­ural, per emergir de dècades de frustracio­ns. Va decidir ser diferent i ho va aconseguir, no sense errors, crisi i divergènci­es, però les decepcions no van avortar un recorregut que va començar fa més de 30 anys. Quan arribaven les dificultat­s, al Barça el sostenia un terra més ferm que als altres: el seu model de futbol, no en el sentit tàctic ni en la xerrameca, sinó les idees bàsiques que defineixen un club i el seu equip.

No calia ser del Barça, ni tan sols estar pendent de tal o tal època del Barça, per identifica­r-lo amb una manera de ser i d’estar. Amb tots els matisos que es vulguin, és difícil trobar un equip al món amb un fil conductor més evident i rotund. El Barça no va guanyar per edificar un relat victoriós. Primer va construir la narrativa i després va arribar l’èxit. Un club que s’havia caracterit­zat per les seves insegureta­ts es va començar a distingir per la fermesa de les seves conviccion­s i l’autoritat per traslladar-les al palmarès. Tot això està a un centímetre de perdre’s, amb conseqüènc­ies desastrose­s. El pitjor de la seva actuació lamentable contra el Bayern va ser el missatge que va enviar abans, durant i després del partit. El Barça de Ter Stegen, Piqué, Busquets, Jordi Alba, De Jong, Pedri i Memphis, per citar set internacio­nals a Alemanya, Espanya i Holanda, es va assumir com un equipet davant un rival que s’interiorit­za com un equipàs. Sí, al Bayern hi juguen Neuer (35 anys), Lewandowsk­i (33) i Müller (32), uns quants joves amb prou feines coneguts fa dos anys (Süle, Upamecano i Davies), jugadors bregats (Kimmich, Pavard, Sané) i Musiala, que té la mateixa edat que Pedri però no va ser elegit millor jove de l’Eurocopa. El guardó se’l va emportar Pedri. Ni de bon tros hi ha l’abisme que es pretén establir entre els jugadors dels dos equips.

Aquest fenomenal Bayern és producte d’una crisi. Fa 20 mesos ocupava la setena posició de la Bundesliga i havia acomiadat l’entrenador (Niko Kovac). Fora d’això era el mateix club orgullós i ben gestionat. Un any després, el Bayern havia guanyat els sis grans títols reeditant la gesta del Barça de Guardiola el 2009, un altre equip que va sorgir d’una greu crisi institucio­nal i futbolísti­ca. Aquell Barça estava presidit per una divisa: la grandesa no es negocia. Això ja no es predica. Preval l’autocompas­sió, la falta d’autoestima i la resignació. La invitació a la petitesa, en definitiva. És el que hi ha.

En el Barça actual preval la resignació, l’autocompas­sió i la falta d’autoestima

 ??  ?? Els jugadors del Barça, capcots després de perdre contra el Bayern
Els jugadors del Barça, capcots després de perdre contra el Bayern
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain