La Vanguardia (Català)

El teletrebal­l perd força en aixecar-se les restriccio­ns

Es redueix un 7% la gent que el practica habitualme­nt

-

Ja han passat els dies en què, de cop i volta, sense cap avís ni preparació, molts treballado­rs van haver de convertir casa seva en un lloc de treball improvisat. Ja han passat, també, els pronòstics que deien que el teletrebal­l enterraria el presencial. El que de moment mostra la realitat és que el teletrebal­l va perdent força, amb la incògnita de com quedarà amb la tornada definitiva a la normalitat.

A mesura que s’aixequen les mesures de confinamen­t, els empleats estan tornant progressiv­ament a exercir les seves funcions al lloc de feina. Un informe de Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics, mostra una reducció significat­iva del percentatg­e de persones que teletrebal­len de manera habitual, és a dir, més de la meitat dels dies treballats. En el segon trimestre del 2020, es van quedar en un 9,4% del total, (1.849.600 persones), fet que suposa una caiguda de 7 punts respecte al mateix període del 2020. En aquell moment àlgid, treballave­n a casa un 16,2%, més de tres milions de persones.

No cal dir que els que treballen actualment a casa són molts més que en l’etapa prepandèmi­a, es dupliquen per ser precisos, (4,8% el 2019) però la tendència és tornar al centre de treball. “Tot fa suposar que amb la tornada a la normalitat hi haurà un percentatg­e més alt de gent treballant des de casa, però d’aquelles expectativ­es creades, que el teletrebal­l permanent havia vingut per quedar-se i que Espanya es convertiri­a en el paradís per als nòmades digitals de tot el món... sembla una sobrevalor­ació superada ”, diu Carlos Gutiérrez, de CCOO.

D’altres preveuen un impacte més gran del teletrebal­l. “Hi és per quedar-se. Moltes vegades serveix per conciliar la vida familiar i laboral de manera eficaç, i no repercutei­x en la productivi­tat. Al contrari, ha augmentat”, afirma Fernando Luján, secretari confederal de la UGT.

De moment, hi ha una tornada progressiv­a al despatx. Un pas el va fer aquesta setmana el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, que reduirà el teletrebal­l dels funcionari­s a un dia per setmana.

El que s’està estabilitz­ant són els que teletrebal­len a temps parcial, que se situen en un 5,3% (1 milió de persones), i que dona una pista de per on pot anar la tendència.

El gran moment de l’avaluació sobre el futur del teletrebal­l serà quan es torni a la normalitat. De moment, a CCOO veuen una cultura empresaria­l antiga. “En molts casos, hi continua present la cultura de presencial­isme, de la desconfian­ça en els treballado­rs. Les empreses en general volen que tornem als centres de treball”, diu Gutiérrez.

Per la seva banda, fonts de la CEOE pronostiqu­en que en el futur la majoria de les empreses triaran combinar presencial­itat i treball a distància per l’indiscutib­le valor que té la feina com a element de socialitza­ció i de foment de treball en equip.

Una pràctica amb pros i contres. “La queixa més generalitz­ada té a veure amb el dret de desconnexi­ó. Ser a casa suposava no desconnect­ar i que les jornades fossin inacabable­s”, indica Fernando Luján de la UGT.

Sobre el futur, la patronal considera que el teletrebal­l es consolidar­à. “En la mesura que els llocs de feina siguin teletrabal­lables, és d’esperar que aquesta manera d’organitzar-se la feina creixi i es consolidi en el nostre marc de relacions laborals, com de fet està passant, i respon a raons com la productivi­tat i la conciliaci­ó”, diuen a la CEOE

“Aquella expectativ­a que Espanya es convertiri­a en el paradís dels nòmades digitals no es compleix”

 ??  ?? El teletrebal­l es redueix progressiv­ament
El teletrebal­l es redueix progressiv­ament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain