La Vanguardia (Català)

La premsa dels EUA tem danys en els projectes de defensa dins de l’OTAN

-

cès d’Exteriors anunciés la dràstica mesura –pròpia d’una crisi diplomàtic­a i ja no de simples tensions–, l’ambaixador­a dels EUA davant les Nacions Unides, Linda Thomas-Greenfield, s’havia esforçat a treure ferro a les acusacions de “punyalada per l’esquena” que París havia fet sobre Joe Biden per la qüestió dels submarins. “Com va dir el president, cooperem estretamen­t amb França en prioritats compartide­s a la regió de l’Indopacífi­c i ho continuare­m fent aquí al Consell de Seguretat”, va dir Thomas-Greenfield. “Els bons amics tenen desacords, però aquesta és la naturalesa de l’amistat, i això és perquè són amics”, de manera que “poden tenir diferèncie­s i continuar treballant en aquestes àrees de cooperació”, va afegir. Per concloure: “No veiem que aquestes tensions canviïn la naturalesa de la nostra amistat”.

La secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, va assegurar que França estava al cas per endavant de l’aliança de Washington

amb Londres i Canberra per contenir el domini naval de la Xina al Pacífic. Però altres funcionari­s van admetre que no van informar els francesos fins a hores abans que Biden i els seus homòlegs, el britànic Boris Johnson i l’australià Scott Morrison, anunciessi­n el seu acord per videoconfe­rència.

Els mateixos portaveus van precisar que havien intentat sense èxit concertar reunions amb els seus interlocut­ors a França abans que la notícia del pacte es filtrés a la premsa australian­a i dels Estats Units.

Els grans diaris de Washington i Nova York tot just van dedicar espai a la notícia en les seves portades d’ahir, per bé que tots van informar sobre tema en pàgines interiors. Els analistes d’aquests mitjans sí que van subratllar la gravetat i l’ampli abast del conflicte amb França, atès que no només podria fer que se’n ressentiss­in les relacions bilaterals, sinó els vincles transatlàn­tics; sobretot perquè desincenti­va les aportacion­s que la cooperació en defensa requereix als socis europeus, especialme­nt a l’OTAN. La crisi pot portar cua.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain