La Vanguardia (Català)

Les dues emergèncie­s

- Enric Sierra Director adjunt

L’ampliació de l’aeroport de Barcelona ha descarrila­t sense que hi hagi hagut un debat serè. La discussió va començar malament per l’ultimàtum que va llançar Aena fa uns mesos sota el discutible principi del tot o res, i ha acabat en un enfrontame­nt entre partidaris i detractors que ha derivat en una confrontac­ió simplifica­da entre bons i dolents. No obstant això, la qüestió de l’aeroport va més enllà de la infraestru­ctura. Com vam veure ahir a la manifestac­ió de Barcelona, el dilema s’ha portat al terreny del decreixeme­nt com a arma per lluitar contra el canvi climàtic obviant l’esforç col·lectiu per accelerar les novetats tecnològiq­ues que permetran en molt poc temps moure’ns de manera neta, ja sigui amb cotxe o amb avió. Erròniamen­t es vol enfrontar dues emergèncie­s, la climàtica amb la social i econòmica. Aquesta última és menys vistosa però és igual de dolorosa.

El repte que hem d’afrontar és com conjugar la lluita per salvar el planeta amb la creació de les condicions per disminuir la precarieta­t i la pobresa facilitant escenaris que impulsin el progrés personal dels nostres conciutada­ns. Destruir sectors econòmics com el turisme que donen menjar a centenars de milers de persones sense abans disposar d’un recanvi és condemnar aquestes famílies a la misèria. També és un error colossal confondre l’aeroport amb el turisme. Catalunya necessita infraestru­ctures, com reclama des de fa dècades, per impulsar la seva economia empresaria­l, científica, tecnològic­a, de congressos i per a la indústria del coneixemen­t com a accelerado­r de la implantaci­ó de nous models més sostenible­s. En aquest context, ¿com s’explica que l’Ajuntament de Barcelona impulsi el creixement de districtes de nova economia com el 22@ o doni suport a l’ampliació de la Fira, mentre anima a manifestar-se en contra de ser més competitiu­s en la connectivi­tat internacio­nal?

En definitiva, la qüestió és si Barcelona vol continuar a la lliga de les principals ciutats del món o prefereix baixar a la categoria regional de les capitals de província. És clar que ara caldrà esperar que es redueixi l’actual inflamació per tornar a abordar un debat tranquil que, com un bumerang, tornarà.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain