La Vanguardia (Català)

Konstantin Txuitxenko

Ministre de Justícia de Rússia

-

Rússia va celebrar ahir eleccions parlamentà­ries sense l’oposició més crítica, la dels aliats d’Aleksei Navalni, a qui es va prohibir presentar-se a les urnes per “extremiste­s” .

L’estratègia de Rússia Unida i la pressió de les autoritats contra l’oposició semblen haver tingut èxit. El partit del president rus, Vladímir Putin, liderava el recompte de les eleccions parlamentà­ries, celebrades durant tres dies i que com a cap de cartell va presentar els ministres del Govern més populars, Serguei Xoigú i Serguei Lavrov. Per posar-li les coses més fàcils, es va impedir de participar l’oposició més crítica, representa­da per l’empresonat Aleksei Navalni.

Ministres de Defensa i d’Exteriors respectiva­ment, Xoigú i Lavrov són les figures polítiques més populars a Rússia després de Putin. “Són dues persones que em mereixen tot el respecte pel que fan pel nostre país. Si ells no hi fossin, probableme­nt hauria votat el Partit Comunista”, explica Roza, enginyera de 41 anys, després de votar en una escola del carrer Grimau de Moscou.

Segons sondejos a peu d’urna de l’Institut de Màrqueting Social (Insomar), de les 14 formacions que es presentave­n, el partit del poder hauria aconseguit un 45,2 % dels vots, seguit del Partit Comunista (21%), el Partit LiberalDem­ocràtic (8,7%) i Rússia Justa-Per la veritat (7,9 %). Com que el sistema electoral rus és mixt (la meitat dels 450 diputats s’elegeix per llistes de partit), Rússia Unida podria incrementa­r el seu avantatge després del recompte de les circumscri­pcions individual­s, que decideixen l’altra meitat.

A la cita no hi va haver els aliats de Navalni, a qui se’ls va prohibir presentar-se a les eleccions després que al juny el seu moviment fos declarat “extremista” per la justícia. Tot i així, esperaven influir amb la seva campanya vot intel·ligent, ideada per restar suport a Rússia Unida. Però aquesta possibilit­at s’ha vist limitada després que Google, Apple i Telegram, retiressin i bloquegess­in l’aplicació dels opositors.

Durant les tres jornades de votació, el Partit Comunista ha denunciat fraus i farcits d’urnes. El seu líder, Guennadi Ziugànov, va fer ahir una crida als funcionari­s electorals: “No facin trampes, no robin vots”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain