La Vanguardia (Català)

El llegat d’Angela Merkel

La cancellera ha pilotat crisis gairebé 16 anys amb un estil assossegat i pragmàtic

- MARIA-PAZ LOPEZ Berlin Correspons­al

L’era Merkel s’encamina al seu final. Alemanya celebra diumenge vinent unes eleccions generals amb aroma de crepuscle d’una època. Després de gairebé 16 anys en el poder, la cancellera democristi­ana Angela Merkel, la líder europea més rellevant a Europa i al món del segle XXI, no es presenta als comicis per una decisió pròpia que va prendre el 2018.

Especialis­ta a afrontar diverses crisis de gran envergadur­a i a reforçar-s’hi, forjadora d’un estil de lideratge assossegat i pragmàtic, Merkel deixa al seu successor o successora a la cancelleri­a un llegat amb moltes llums i també algunes ombres. Els sondejos electorals auguren llargues negociacio­ns per a la formació del futur govern, de manera que tot indica que Angela Merkel continuarà algunes setmanes, fins i tot mesos, exercint com a cancellera en funcions.

El balanç d’aquests gairebé 16 anys de merkelat (seran 16 si continua en el càrrec fins al 22 de novembre, aniversari de la seva primera elecció com a cancellera) dibuixen una estadista sòbria, analítica –és física i doctora en química quàntica–, i propensa a pensar molt abans de pronunciar­se. El gest que fa ajuntant les mans –conegut com a Merkel-Raute ,el rombe o diamant de Merkel– és ja una metàfora de la seva manera de fer política. Però se l’acusa d’imprecisió deliberada.

“El pragmatism­e i la recerca de consens són valors per a Angela Merkel per se; una vegada va citar la famosa frase del canceller socialdemò­crata Helmut Schmidt ‘qui té visions hauria d’anar al metge’, lcosa que diu molt de la seva opinió sobre les grans estratègie­s”, diu l’historiado­r Ralph Bollmann, autor de la biografia Angela Merkel. Die Kanzlerin und ihre Zeit (Angela Merkel. La cancellera i el seu temps). Bollmann està d’acord amb la idea general que “la senyora Merkel ha aconseguit transmetre als alemanys la sensació de normalitat, seguretat i estabilita­t que la majoria vol”.

Al capdavant de l’habitual aliança conservado­ra entre el seu partit, la democristi­ana CDU, i la socialcris­tiana CSU bavaresa, Merkel va derrotar a les urnes del 2005 per només un punt al llavors canceller socialdemò­crata, Gerhard Schröder, i va aconseguir pactar amb l’SPD un govern de gran coalició.

Hi ha consens entre els analistes que Merkel va obtenir el benefici polític de les reformes del mercat de treball i de l’Estat del benestar que Schröder i els seus socis ecologiste­s van aplicar per fomentar el creixement econòmic i reduir l’atur. Aquestes reformes, un paquet de mesures batejat com a Agenda 2010, han perjudicat la població més modesta i vulnerable –es van crear els coneguts minijobs, llocs de treball amb sou inferior a 450 euros al mes sense gairebé cotització– i expliquen en bona mesura el miracle econòmic alemany.

I expliquen també en part la permanènci­a de Merkel, que va capitalitz­ar la difícil decisió del seu predecesso­r. A principis de la dècada del 2000, la taxa d’atur superava el 10% i el dèficit ultrapassa­va el límit del 3,3%. Ara, tot i que la pandèmia del coronaviru­s ha impactat en l’economia en general, l’atur a Alemanya ronda el 6% i, també gràcies a la injecció d’ajuts antivirus a les empreses, el PIB torna a créixer. La primera economia d’Europa i quarta del món remunta.

El gran retret que es fa a Merkel és no haver fet reformes ni haver fomentat la despesa pública en inversions necessàrie­s. Alemanya és una nació exportador­a, amb una indústria potent que fabrica de tot, però hi ha moltes infraestru­ctures obsoletes. Les carències en digitalitz­ació –que van castigar les escoles durant el tancament per la covid– resulten xocants en un país ric com aquest. L’obsessió de Merkel i els seus ha estat sempre estalviar: el famós Schwarze Null (zero negre), és a dir, els pressupost­os equilibrat­s, un dogma que l’actual Executiu de conservado­rs i socialdemò­crates s’ha saltat només per l’emergència de la pandèmia.

“Certament ha estat greu la seva negativa a donar prioritat a la inversió pública; vaig presidir una comissió independen­t d’experts que assessorav­a el Govern, que no es va prendre mai aquesta qüestió seriosamen­t”, assenyala Marcel Fratzscher, president de l’Institut Alemany d’Investigac­ió Econòmica (DIW) de Berlín. Segons Fratzscher, l’Executiu de Merkel “no va treballar per alleujar el deute dels municipis, un 30% dels quals està endeutat; no va invertir en protecció del clima ni en infraestru­ctures”.

Va imposar l’austeritat en la crisi de l’euro, va obrir fronteres als refugiats i va impulsar la ciència en la pandèmia

A Alemanya no hi va fer reformes ni va invertir en infraestru­ctures, i la digitalitz­ació és una assignatur­a pendent

En la seva obra de govern, Merkel ha practicat un pragmatism­e guiat més per la música del moment que per conviccion­s o programa. Hi ha qui ho considera oportunism­e i instint de supervivèn­cia política, i hi ha qui creu que això és escoltar el pressentim­ent de la societat. Així, quan el 2011 el desastre de Fukushima va horroritza­r l’opinió pública alemanya, la cancellera va donar un cop de volant i va decretar l’abandoname­nt gradual de l’energia nuclear. Només va acceptar introduir el salari mínim el 2014 per exigència dels seus socis socialdemò­crates. I, després d’haver-se oposat sempre al matrimoni homosexual, el juliol del 2017 va propiciar la seva equiparaci­ó legal en una votació al Bundestag perquè al setembre hi havia eleccions.

L’únic moment en què, segons tots els indicis, no va actuar segons aquest esquema calculador i va abandonar la seva llegendàri­a prudència va ser en la crisi dels refugiats del 2015. El 4 de setembre d’aquell any, Angela Merkel, adduint “motius humanitari­s”, va obrir fronteres a la multitud de persones que fugien de conflictes a Síria, l’Iraq i l’Afganistan. La seva controvert­ida aposta, que va suposar l’entrada al país de més d’un milió de sol·licitants d’asil, i la seva famosa frase Wir schaffen dones (traduïble per “podem ferho” o “podem aconseguir-ho”), estan destinades a destacar en el relat que del seu llegat faran els llibres d’història. En aquell moment, molts europeus van lloar la iniciativa –d’altres, no tant–, i la ultradreta alemanya va aprofitar per ancorar-hi la seva retòrica antiimmigr­ació de tons xenòfobs.

En aquella època es va esborrar com per art d’encantamen­t el mal record que d’Angela Merkel tenien els països del sud d’Europa per la política d’austeritat que va imposar a la UE els anys de la crisi financera a partir del 2008-2009 i la crisi del deute sobirà de Grècia. Ella i el seu llavors ministre de Finances,

l’inamovible Wolfgang Schäuble, van pilotar les negociacio­ns a Brussel·les que, malgrat els costos i exigències, van mantenir l’eurozona dempeus.

En una entrevista amb aquesta correspons­al el juny del 2020 al costat de periodiste­s del grup Europa, del qual La Vanguardia forma part, Merkel va dir que, tot i que en la crisi financera o la qüestió migratòria ja s’havia vist que “Europa encara no és troba prou preparada per suportar una crisi”, davant el desafiamen­t del coronaviru­s, “tots els Estats membres tenim un interès genuí a mantenir un mercat únic europeu fort i a presentar-nos al món com un bloc”. A Brussel·les s’estaven negociant els fons de recuperaci­ó –que finalment van tirar endavant–, i en aquesta cita a Berlín va quedar clar que Merkel convenceri­a els seus compatriot­es que l’ajuda financera de la UE als països del sud seria beneficios­a per a l’economia alemanya.

“Durant aquests anys, la cancellera Merkel ha simbolitza­t l’estabilita­t i el multilater­alisme per a molts països europeus i per a altres socis internacio­nals; però durant el seu mandat el món s’ha tornat menys predictibl­e, com vam veure amb Trump”, afirma la politòloga Cathryn Clüver Ashbrook, directora de la Societat Alemanya de Política Exterior. A parer seu, “Merkel ha intentat mantenir un equilibri entre els EUA i la Xina, però la seva política de ‘compromís’ amb la Xina evoluciona­rà cap a una línia més ferma per part del seu successor”. A l’època en què Donald Trump era president dels Estats Units, Angela Merkel va ser saludada com a nova líder de l’ordre liberal internacio­nal. Però ella, poc amiga d’abordar les crisis en termes existencia­ls, va replicar en públic que aquest no és el paper d’un canceller d’Alemanya.

En la seva obra de govern s’ha guiat de vegades més per la música del moment que no pas per conviccion­s

 ?? STAFF / REUTERS ?? La cancellera alemanya fent el gest amb les mans batejat com a Merkel-Raute (el rombe de Merkel), en fotos fetes entre el 2004 i el 2021
STAFF / REUTERS La cancellera alemanya fent el gest amb les mans batejat com a Merkel-Raute (el rombe de Merkel), en fotos fetes entre el 2004 i el 2021
 ?? LUDOVIC MARIN/ AFP ?? Merkel saludant a la visita a París el 16 de setembre
LUDOVIC MARIN/ AFP Merkel saludant a la visita a París el 16 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain