La Vanguardia (Català)

23 centímetre­s de separació

- Josep Vicent Boira

Hi ha vegades que la història divergent dels països es mesura per uns quants centímetre­s de distància. No en són responsabl­es ni els segles d’aïllament religiós, ni el rosari de fortaleses defensives que ericen la frontera, ni les dictadures que censuren o empresonen, ni tan sols la Santa Inquisició que prohibia llibres i idees. Hi ha vegades que cal buscar la culpa en realitats molt més materials i simples. Aquest ha estat el cas d’Espanya. Una vintena de centímetre­s, la mida d’una barra ordinària de pa, tot just dos pams... Perquè aquesta és la distància que hi ha entre l’ample de via dels trens amb què Espanya es va dotar a mitjans del segle XIX i el de la gran majoria de països d’Europa. En concret, 23 centímetre­s: si l’ample de via espanyol (i portuguès, així doncs l’ibèric) és d’1,66 metres (1.668 mm per ser exactes), el de la major part d’estats europeus va ser d’1,43 cm (1.435 mm). El desastre estava servit.

Permetin-me un incís. Observo amb una satisfacci­ó poc dissimulad­a el retorn de l’interès periodísti­c i mediàtic espanyol cap a la filosofia d’Empèdocles dels elements fonamental­s de l’existència: l’aigua, la terra, l’aire i el foc. Per fi comencem a abandonar la dimensió de les idees abstractes i del conflicte entre essències, eteri i etern. La materialit­at de la política espanyola d’aquest decenni vindrà donada, en gran part, per la reconfigur­ació, com al segle V abans de Crist, dels quatre elements fonamental­s, encara que a partir d’una formulació actualitza­da. Una part substancia­l de la (geo)política espanyola comença a llançar senyals de comprendre la importànci­a dels elements materials per al nostre futur. De què van si no els debats recents sobre el preu de l’electricit­at (eòlica, hidràulica o generada per combustió)? O les preocupaci­ons sobre l’abastament del gas natural

(amb els seus mapes geopolític­s, tan ben explicats en aquestes mateixes pàgines, per Enric Juliana)? O els conflictes sobre l’ús i el repartimen­t de l’aigua? Per no parlar del sòl, de la terra, del seu ús, de la destrucció, de la conservaci­ó, del gaudi o del patiment... En aquest retorn al material de la vida (aire i foc, aigua i terra), no podia faltar una història intel·lectual i social espanyola separada de l’europea per tot just 23 centímetre­s de via fèrria.

Em penso que no exagero. Quan les capitals dels països europeus van començar a enllaçar-se pels camins de ferro d’un mitjà de transport revolucion­ari, com va ser el ferrocarri­l, Espanya dormisquej­ava amb els seus 23 centímetre­s de separació de via. Mentre poetes i poetesses, compositor­s, escriptore­s i intel·lectuals, polítics i empresaris viatjaven amb tren formant la cultura europea a cop de paletada de carbó, núvol de vapor i rètols en diverses llengües a les estacions ferroviàri­es, Espanya s’acostumava a la placidesa d’un tren que moria a la frontera i que parlava castellà. Van haver de passar més de 120 anys fins que a Espanya es va poder veure un tren que fes el mateix que el 1846 un ferrocarri­l havia fet entre París i Brussel·les: traspassar una frontera estatal. Així ho va fer el 1969 el Catalan Talgo, dotat amb un eix d’ample variable, que va realitzar el servei Barcelona-Ginebra i que s’afegia així al que, poques setmanes abans, havia fet, canviant de locomotora a Irun, un altre talgo que aquesta vegada havia d’unir Madrid amb París.

Una de les idees que més m’agradaria explorar és justament la importànci­a de la materialit­at en la vida de les nacions. Sovint infravalor­ada, la materialit­at ferroviàri­a seria capaç d’explicar bona part de la peresa mental del fet espanyol davant l’europeu, aquell crit de guerra dels i de les regeneraci­onistes. Per això celebro que estiguem fent els passos perquè, el 2021, any europeu del Ferrocarri­l, la plena comunicaci­ó ferroviàri­a entre Espanya i la resta de la Unió, tant per a passatgers com per a mercaderie­s, sigui una realitat, començant amb la implantaci­ó de l’ample de via internacio­nal al corredor mediterran­i. Perquè amb els trens sempre han anat les idees, la música, els llibres, la cultura. Ho ha relatat fantàstica­ment Orlando Figes en el seu últim llibre sobre la cultura europea, en el qual, llastimosa­ment, Espanya es trobava escassamen­t representa­da.

La materialit­at ferroviàri­a explicaria bona part de la peresa mental del fet espanyol davant l’europeu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain