La Vanguardia (Català)

Xavier Novell, bisbe emèrit

- Josep Miró i Ardèvol

Si s’imposen definitiva­ment la societat desvincula­da i el seu Estat policial rosa, serà l’enfonsamen­t d’Europa. Tota l’economia, benestar, cohesió social, cultura i unitat quedaran irremeiabl­ement malmeses, perquè estan assentades sobre una antropolog­ia i unes institucio­ns que no podran superar els costos socials, de transacció i d’oportunita­t; les incerteses i contradicc­ions que la desvincula­ció genera.

La societat desvincula­da significa que, per primera vegada en la història, el màxim bé que es promou és la satisfacci­ó de l’hedonisme del desig concupisce­nt, que té en la força imparable del sexe la seva màxima expressió. No és l’únic desig d’aquesta mena, perquè l’ànsia de poder és cada vegada més concupisce­nt, i per aquesta raó s’absolutitz­a malgrat la democràcia. També ho fan els diners, que assoleixen una concentrac­ió extrema en poques mans, però tot això no és nou i la civilitat humana té més experiènci­a a afrontar-ho.

És en aquest context hegemònic a Catalunya que cal situar l’abandoname­nt de qui encara és bisbe emèrit de Solsona, Xavier Novell. El fet és causa d’un gran enrenou, en el qual manquen la informació i el guiatge institucio­nal.

El resultat és palès: tots aquells qui tenien algun compte pendent amb el bisbe emèrit han anat a dir-la grossa i passar-lo per la pedra. És, evidentmen­t, una ocasió d’or per als qui veuen en l’Església un enemic a batre. És fantàstic poder criticar-la a partir d’un bisbe que diuen que ha deixat la mitra per l’atracció d’una dona. Però el que és realment trist és que en aquesta tasca de revenja hi participin religiosos i sacerdots, disposats a demostrar les misèries, més falses que autèntique­s, de Novell, en una tasca gens misericord­iosa de demolició, en la qual ha excel·lit una monja, que a més es manifesta com a intèrpret “oficiosa” del Papa. “Déu judicarà sense misericòrd­ia aquells que no tenen misericòrd­ia” (Jaume 2, 13). Hi ha hagut, però, veus afinades de sacerdots que, si bé se senten certament dolguts per la seva desaparici­ó, han sabut diferencia­r el seu abandoname­nt de la trajectòri­a real com a bisbe, que incorpora aspectes polèmics, però també molts d’una gosadia evangèlica necessària. Bruno Bérchez, un sacerdot jove, batejat als 21 anys, i dotat d’una empenta exemplar, ho exemplific­a bé en el seu escrit “Bisbe Xavier, in memoriam”. Té el gran valor, dins la tristor pel fet, de remarcar el “zel evangelitz­ador” i la seva capacitat per rellançar les estructure­s diocesanes d’una petita i envellida diòcesi a favor de la missió. Fa un balanç sobre els fets i no a partir de les injúries: desenes de parròquies vives i renovades, centenars de laics i joves enamorats de la missió, i milers de persones que han conegut l’amor de Déu gràcies a l’acció pastoral. Un exemple –constata Bérchez– que ha servit de font d’inspiració a molts preveres i laics de tot Espanya.

La qüestió no queda acabada; pot empitjorar, o anar a millor. La manera de marxar ha estat molt dolorosa per als seus fidels i sacerdots: s’ha desvincula­t, i qui vingui darrere ja s’ho farà, però tot això no rebaixa la bondat de l’obra feta.

Com a Poble de Déu seria un error centrar-nos en la ruptura del vincle, en lloc dels deu anys de treball evangelitz­ador, sortint de la zona de confort eclesial, sense por del clam contrari de la mundanitat. Jesús ens ho diu manta vegada: “No tingueu por”.

Cal assumir la realitat ingrata per transforma­r-la, confiant en Déu i l’Església per superar la crisi, com així ha estat sempre des de fa més de dos mil anys. I això significa meditar i saber guiar-se pels èxits de la nostra història passada i present, i aplicar aquells models de vida catòlica que millors resultats han donat i donen. Aquesta manera d’obrar no exclou una autoavalua­ció honesta, sinó que dona una perspectiv­a a la seva pràctica. Avaluar per superar, transforma­r la crisi en repte guiats per la força de l’Esperit de Déu, actuar amb realisme i sentit comú, i alhora refusar els discursos aparentmen­t fàcils, automàtics, de la mundanitat desvincula­da.

Missió evangelitz­adora, construcci­ó de l’alternativ­a cultural i capacitat política per dur-la a les institucio­ns. Aquesta és l’acció necessària per superar la crisi que la cultura de la desvincula­ció ens infligeix tant als cristians com a tota la societat.

La manera de marxar ha estat molt dolorosa, però això no rebaixa la bondat de l’obra feta

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain