La Vanguardia (Català)

Fer servir nanorobots per tractar el càncer de bufeta?

-

El de bufeta és un dels 10 tipus de càncer més comuns i un dels més recurrents: després de rebre tractament, en set de cada 10 casos torna a aparèixer. Ni els mètodes de diagnòstic ni els tractament­s actuals no són eficaços i, a més, requereixe­n visites assídues a l’hospital i proves invasives.

Samuel Sánchez, de l’Institut de Bioenginye­ria de Catalunya (IBEC) treballa amb nanorobots capaços d’autopropul­sar-se i de transporta­r fàrmacs de manera precisa fins al tumor, cosa que redueix els efectes secundaris dels tractament­s. Ara, aquest investigad­or Icrea lidera un nou projecte centrat en tumors de bufeta en què, d’una banda, treballarà amb cèl·lules tumorals de pacients i desenvolup­arà nanorobots personalit­zats. “Estaran fets a mida, amb fàrmacs i anticossos específics per tractar cada persona”, explica Sánchez.

I, d’altra banda, utilitzara­n un model animal de càncer de bufeta en el qual injectaran els nanorobots i estudiaran com circulen al tumor. “En un estudi previ ja vam demostrar que dins de la bufeta es movien per tot el líquid, autopropul­sats per la urea de l’orina, i arribaven a totes les parets”, afirma Sánchez.

Amb el mètode actual, el pacient està estirat mentre a través d’una cànula li injecten el tractament a la bufeta i s’ha d’anar girant cada mitja hora per evitar que el fàrmac s’acumuli només en algunes parts. “Si injectem nanorobots, aquests es mouen, com un eixam, per tot el volum de la bufeta i poden arribar a les parets. Estalvien temps i energia”, assenyala Sánchez.

 ??  ?? Samuel Sánchez, IBEC
Samuel Sánchez, IBEC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain