La Vanguardia (Català)

Els turistes espacials amaren amb èxit i la companyia SpaceX entra en la història

La ‘Dragon’ s’inspeccion­arà i es remodelarà per a futures missions

-

Després de tres dies en òrbita al voltant de la Terra, la càpsula espacial Dragon i els quatre membres de la tripulació de la missió Inspiratio­n4 de SpaceX, la primera missió civil del món a orbitar, van amarar davant la costa de Florida sis minuts després de les set de la tarda de dissabte, la 1.06 de la matinada de diumenge a Espanya.

Abans d’això, la Dragon va encendre els coets per fases per deixar l’òrbita circular de 575 quilòmetre­s. Un cop va entrar en l’atmosfera de la Terra, la nau espacial va desplegar els quatre paracaigud­es per entrar suaument en contacte amb l’aigua. Després d’amarar, Todd Ericson, director de missió d’Inspiratio­n4, va saludar els astronaute­s amb un “benvinguts a la segona era espacial”. A continuaci­ó l’equip de SpaceX els va portar ràpidament a bord del vaixell de recuperaci­ó, mentre que la Dragon emprendrà viatge de tornada a Cap Canaveral per ser inspeccion­ada i remodelada abans de futures missions de vols espacials tripulats.

“Enhorabona. La vostra missió ha demostrat que l’espai és per a tothom”, va dir Elon Musk, el propietari de SpaceX tan bon punt es va produir l’amaratge. La seva companyia s’ha convertit en tot just uns anys en un gegant de l’aeronàutic­a. El viatge, en què la NASA no ha estat directamen­t involucrad­a, obre les portes a futures missions espacials amb fons privats i amb una tripulació composta per astronaute­s no profession­als, com ha estat el cas de l’Inspiratio­n4.

Un dels astronaute­s, el multibres milionari Jared Isaacman, de 38 anys, ho ha finançat tot, malgrat que el cost no ha transcendi­t. La missió ha tingut un component benèfic i ha llançat una campanya per recaptar 200 milions de dòlars per a l’Hospital d’Investigac­ió Infantil Saint Jude, a Memphis (Tennessee), dels quals ja ha recollit més de 150 milions.

Però la missió ha aconseguit altres fites. Els altres tres memde la tripulació han estat l’assistent mèdica Hayley Arceneaux, la nord-americana més jove a anar a l’espai i també la primera persona que ho fa amb una pròtesi, ja que va patir càncer d’ossos amb 10 anys i li van haver de reemplaçar part d’un dels seus fèmurs. La pilot de la missió, durant la qual la Dragon pràcticame­nt s’ha desplaçat de manera autònoma, ha estat la científica i educadora Sian Proctor, la primera afroameric­ana pilot d’una missió espacial. La tripulació es va completar amb l’enginyer Chris Sembroski.

Amb l’objectiu d’avaluar el comportame­nt del cos humà en l’espai, la càpsula de SpaceX ha envoltat la Terra durant tres dies. Els astronaute­s van tenir l’oportunita­t de parlar amb els nens petits pacients de l’hospital infantil St Jude, que van veure la grandiosa vista de la Terra que han tingut els quatre civils des de la nau.

“Podem veure complet el perímetre de la Terra, que és molt bonic”, va explicar emocionada Hayley Arceneaux, que de nena va ser tractada amb quimioterà­pia al Saint Jude. També els va explicar que estan fent experiment­s relacionat­s amb la gravetat i aprenent com conviure en un espai petit, com la nau Dragon. I com és? “Molt divertit!”, va dir fent una pirueta.

L’èxit de la missió va merèixer les felicitaci­ons de Blue Origin, la companyia espacial de Jeff Bezos, i de Boeing, companyia que com SpaceX té contractes amb la NASA per transporta­r astronaute­s a l’Estació Espacial Internacio­nal, si bé ara per ara només ha efectuat una missió de prova.

La cap mèdica de la missió va parlar amb pacients del mateix hospital que li va curar el càncer de petita

 ??  ?? La maniobra d’amaratge va ser perfecta i els astronaute­s rescatats estaven en molt bon estat
La maniobra d’amaratge va ser perfecta i els astronaute­s rescatats estaven en molt bon estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain