La Vanguardia (Català)

La covid mana als Estats Units

El risc de morir pel virus és un 52% superior als territoris on va guanyar Trump

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

La política incideix en la nostra vida i pot influir en la nostra mort. Això últim resulta ara notori a la primera potència mundial. Allà, el risc de morir per la covid als estats que van votar Donald Trump en les presidenci­als de fa un any és un 52% superior al d’aquells territoris que van apostar per Joe Biden. La dada, extreta de les xifres oficials i d’un estudi de la Universita­t Johns Hopkins, es correspon clarament amb les taxes de vacunació en uns i altres llocs. Perquè en aquells on els republican­s dominen, i per tant col·loquen millor els seus missatges de rebuig dels mandats d’inoculació i de l’ús estès de la mascareta, la proporció de persones que continuen sense vacunar-se ascendeix a quatre de cada deu, davant només una de cada deu a la franja demòcrata.

La utilitzaci­ó política de la pandèmia s’ha anat consolidan­t als Estats Units com la més verinosa de les variants i fins a assolir extrems inaudits. La nit de dijous, un grup de senadors republican­s va estar a punt d’imposar el tancament del govern, per falta de fons, en un intent de xantatge contra les iniciative­s de Biden en la lluita contra la pandèmia. A canvi de donar suport a un acord per ampliar a temps el crèdit a l’Administra­ció i així evitar la suspensió dels seus serveis, aquests parlamenta­ris de la dreta van exigir que es votés una esmena encaminada a posar fi al mandat de vacunació del president a grans empreses, funcionari­s federals i exèrcit. El temor d’altres conservado­rs a veure’s responsabi­litzats pel desastre d’una evitable paràlisi temporal de l’Executiu va fer que l’esmena decaigués per 48 vots a favor i 50 en contra. La Cambra Alta va adoptar llavors la llei de dotació de fons per finançar l’Administra­ció fins al 18 de febrer. L’esmena contra l’ordre de vacunació de Biden ni tan sols hauria tingut un gran impacte immediat perquè ja els tribunals, a instàncies de bastants estats republican­s, han paralitzat el mandat per a empreses de més de cent empleats i treballado­rs federals de la sanitat.

El drama per l’amenaça finalment incomplert­a de passar el forrellat a l’Administra­ció va tenir lloc hores després que Biden anunciés les mesures de reforç en el combat de la covid arran de l’aparició de la variant òmicron. A partir de dilluns, els viatgers procedents de l’exterior hauran de presentar una prova negativa de coronaviru­s realitzada el dia anterior a la seva sortida, fet que escurça substancia­lment el termini de tres dies que regia fins ara.

La pandèmia s’ha apropiat absolutame­nt de la vida pública als Estats Units. No només perquè de fet el virus sigui darrere de la ruptura de la cadena de subministr­aments i l’augment de la inflació, així com de l’anomenada

gran renúncia o abandoname­nt de l’ocupació per part de milions de nord-americans que es rebel·len contra el retorn al lloc de

La major letalitat del virus en estats republican­s quadra amb unes taxes molt menors de vacunació

Els conservado­rs van amenaçar amb forçar el tancament del Govern per posar fi als mandats de vacunes

treball i ja no toleren els baixos salaris i la precarieta­t. El coronaviru­s també està agreujant la polaritzac­ió política i social fins al punt d’influir en la mortalitat dels ciutadans, segons indiquen les dades.

La causa està en la major o menor resistènci­a a vacunar-se, i també en unes polítiques sanitàries que en gran part depenen d’uns estats amb àmplia autonomia, per exemple a l’hora d’imposar l’ús de la mascareta o exigir el carnet de vacunació.

Tot i així, com s’explica que els estats republican­s registrin una mitjana de 116 morts per la covid per cada 100.000 habitants mentre que en els demòcrates la mitjana és de 77 per cada 100.000? Com és possible que les taxes de vacunació completa difereixin entre un 85% als estats que van votar Donald Trump i un 55% en aquells en què van donar suport a Joe Biden? Part de l’explicació pot estar en el fet que, abans d’existir les vacunes contra la covid, la incidència de la pandèmia era molt més gran als feus demòcrates, en general els més urbans i densos. El maig del 2020, els comtats trumpistes registrave­n només el 27% de les infeccions pel virus i el 21% de les morts malgrat que hi visqués el 45% de la població. La por i la urgència per protegir-se del virus es van fer més grans al territori ClintonBid­en mentre en el de Trump aquest temor s’equiparava a la covardia.

Des d’aleshores –i aquesta seria una altra clau– els republican­s vinculen el tema a la causa de les llibertats de l’individu. Imposar la vacunació és “il·legal, inconstitu­cional i abusiu”, diu el senador Ted Cruz, de Texas: un dels que dijous defensaven utilitzar l’amenaça de tancament governamen­tal per liquidar els mandats de vacunació de Biden. No en va, Cruz ja va forçar el tancament de l’Administra­ció el 2013 durant 16 dies, en un intent que es retiressin els fons per a la reforma sanitària d’Obama.

L’expansió de la sanitat pública coartava, segons el seu parer i de molts republican­s, la llibertat dels ciutadans. La política pot ser fatal a tot arreu. Als Estats Units, ara, més que mai. •

 ?? ?? Imatge d’una protesta contra les normes de vacunació, el 3 de novembre a Nova York
Imatge d’una protesta contra les normes de vacunació, el 3 de novembre a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain