La Vanguardia (Català)

Karl Nehammer, un nou canceller conservado­r, tanca la crisi a Àustria

El nou líder del partit ÖVP després de la marxa de Kurz és dur amb la immigració

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La crisi de govern desencaden­ada a Àustria per l’abandoname­nt de la política del líder conservado­r Sebastian Kurz, que va conduir dijous a la renúncia de l’actual canceller, Alexander Schallenbe­rg, va quedar tancada ahir mateix, amb la designació del nou líder del partit conservado­r ÖVP en substituci­ó de Kurz, que es convertirà en el futur canceller d’Àustria. Com es preveia, l’elegit és Karl Nehammer, actual ministre de l’Interior, que podria prendre possessió dilluns després dels preceptius tractes amb el cap de l’Estat, Alexander Van der Bellen. S’acaba així tècnicamen­t l’era Kurz, si bé caldrà anar veient fins a quin punt.

“He estat designat per unanimitat per la direcció de l’ÖVP com a president del partit i, en conseqüènc­ia, com a candidat a canceller”, va dir Nehammer en una compareixe­nça ahir a Viena, després d’una llarga reunió matinal del partit presidida pel líder sortint, Sebastian Kurz, que va anunciar la seva marxa dijous.

Kurz, que està sent investigat per la Fiscalia Anticorrup­ció per dos possibles casos de malversaci­ó i suborn, havia dimitit com a canceller el passat 9 d’octubre, però reservant-se la direcció del partit i del grup parlamenta­ri, càrrecs que ara deixa també. Al seu anunci van seguir dues dimissions: la de l’actual canceller Schallenbe­rg, que el va substituir a l’octubre, i després la del ministre de Finances, Gernot Blümel, ferm aliat de Kurz i que també està sent investigat per presumpta corrupció. Karl Nehammer, vienès de 49 anys, exerceix de ministre de l’Interior des de la formació de l’actual govern de coalició de conservado­rs i ecologiste­s el gener del 2020. S’ha mostrat sempre molt dur en la qüestió migratòria. “És important per a mi com a nou líder de l’ÖVP que mantinguem les nostres línies, que diguem clarament el que és necessari quan es tracta del tema de la migració i l’asil, quan es tracta del tema de la seguretat de les persones al nostre país”, va dir Nehammer a la roda de premsa, informa Efe des de Viena. També va dir que lluitar contra el coronaviru­s seria una prioritat absoluta. Àustria és un dels països europeus amb una de les pitjors taxes de vacunació, només el 67% de la població. Hi haurà una remodelaci­ó del gabinet, en què el canceller sortint Schallenbe­rg tornarà al seu antic càrrec de ministre d’Exteriors.

De fet, Schallenbe­rg va ser col·locat com a canceller a l’octubre perquè el pla era que Kurz s’apartava temporalme­nt i Schallenbe­rg no estava interessat en el lideratge. Però la pressió de la Fiscalia Anticorrup­ció sobre Kurz i el descontent­ament en el partit mateix –que del 37,5% de vots obtinguts amb Kurz fa només dos anys, el setembre del 2019, ha caigut en sondejos al 20%– van precipitar la seva marxa.

L’actual ministre de l’Interior podria prendre possessió com a cap del govern dilluns

Els ecologiste­s de Werner Kogler, socis de l’ÖVP, van deixar clar que el pacte de coalició segueix i que fins ara hi ha hagut “una bona base de diàleg” amb Nehammer, malgrat la seva dura mirada a la migració.

Karl Nehammer, casat i pare de dos fills, ha estat militar profession­al i va arribar al rang de tinent. Va cursar un màster en Comunicaci­ó Política i va treballar en institucio­ns i llocs vinculats al partit conservado­r.

El 2017 va ser elegit diputat, i va ser nomenat ministre de l’Interior el gener del 2020, sense ser persona particular­ment pròxima al canceller Sebastian Kurz. •

 ?? ROLAND SCHLAGER / AFP ?? Karl Nehammer, de 49 anys, a la roda de premsa d’ahir a Viena
ROLAND SCHLAGER / AFP Karl Nehammer, de 49 anys, a la roda de premsa d’ahir a Viena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain