La Vanguardia (Català)

El gihadista detingut per la Policia Nacional a Cambrils estava “fortament radicalitz­at”

L’arrestat, que treballava com a agricultor, tenia l’objectiu d’adoctrinar nous adeptes

- JOCQUÍN VERC

El presumpte gihadista detingut per la Policia Nacional a Cambrils dimecres passat respon a un dels perfils més difícils de localitzar, segons els experts en la lluita antiterror­ista: un treballado­r –en aquest cas agricultor– amb una vida rutinària, amb molt escasses relacions personals i aliè a les comunitats musulmanes. Però quan es tancava a l’habitació en què vivia “fortament radicalitz­at” dedicava el seu temps al consum de continguts gihadistes, des dels idonis per cometre accions terroriste­s fins a altres d’extrema cruesa en els quals es visualitze­n execucions dirigides per organitzac­ions terroriste­s. I des d’aquell habitacle on va ser arrestat adoctrinav­a en línia nous adeptes.

L’operació policial —duta a terme per la Comissaria d’Informació sota la coordinaci­ó de la Fiscalia i de l’Audiència Nacional— es va desplegar a mitjans d’aquesta setmana a Tarragona després de més d’un any d’investigac­ió. Aquesta va començar el maig del 2020 quan es va posar a disposició judicial a Ciudad Real a dues persones que han estat condemnade­s recentment per adoctrinam­ent terrorista.

En aquella operació es va detectar un altre home magribí de 38 anys que seguia les mateixes directrius —orientades a la captació de nous adeptes— que els detinguts llavors, però des de Cambrils, on cinc terroriste­s van ser abatuts el 2017 després d’intentar saltar-se un control policial dels Mossos d’Esquadra. Després de mesos d’indagacion­s, els agents van arribar a l’ara arrestat, que exercia “una intensa activitat radical en xarxes socials”.

En el transcurs de la investigac­ió es va detectar que el detingut també mantenia contacte amb membres de grups terroriste­s a l’Orient Mitjà. Els agents van constatar les seves relacions a les xarxes per captar i adoctrinar nous adeptes posant a la seva disposició tota mena de continguts gihadistes.

El titular del jutjat número 2 de l’Audiència Nacional va enviar a presó provisiona­l sense fiança el detingut per delictes d’adoctrinam­ent actiu i passiu.

Fonts de la investigac­ió expliquen a La Vanguardia que al detingut se li ha confiscat nombrós contingut –físic i virtual– que portava consumint des de fa dos anys sobre com cometre atemptats i sobre com realitzar execucions de l’organitzac­ió terrorista. Això sí, les mateixes fonts reconeixen que no “s’ha trobat cap element” que porti a pensar que el detingut tingués la intenció de cometre alguna acció terrorista. Durant l’escorcoll realitzat, els agents de policia es van emportar un llapis de memòria amb la informació que emmagatzem­ava, però no es va trobar cap tipus d’arma ni material explosiu.

Amb aquesta operació –que ha comptat amb la col·laboració del CNI i els Mossos d’Esquadra– ja són 21 les detencions que s’han dut a terme en aquest any 2021 contra el terrorisme gihadista, segons les dades recollides pel Ministeri de l’Interior. En total, 38 presumptes gihadistes han estat arrestats: nou d’ells a Catalunya, convertint-se en la comunitat autònoma que lidera el rànquing de detinguts per aquest tipus de terrorisme. La segueix la Comunitat de Madrid amb cinc detinguts i la Regió de Múrcia amb quatre.

D’origen magribí i de 38 anys, consumia amplis continguts en línia per cometre atemptats terroriste­s

 ?? MadriÍA NACIONAL ?? Moment en què la Policia Nacional deté el presumpte gihadista
MadriÍA NACIONAL Moment en què la Policia Nacional deté el presumpte gihadista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain