La Vanguardia (Català)

En la mort dels altres

- Joana Bonet

La perplexita­t davant la mort ens resseca les paraules, i només se’ns ocorren tòpics, encara que el que sentim no s’assembli a res. L’última ranera és potser més anguniosa per a qui, de la banda de la vida, acompanya la respiració d’un ésser estimat a qui el cervell es va apagant fins a expulsar un últim fil d’aire, suavíssim, com un bri de pau. El silenci és l’única clariana on ens podem estar després de l’impacte de la pèrdua, a més del plor, perquè quedem devastats davant l’absurd de l’existència. “L’home no seria ell mateix un home sense la mort, que és la que fa les grans existèncie­s, la que els brinda el seu fervor, ardor, el seu to”, escriu Vladimir Jankélévit­ch en el seu clàssic Pensar la muerte, on trenca amb la tradició manriquian­a d’entendre l’existència com un riu que inexorable­ment ens porta a morir, i per tant no considerav­a la vida humana com una línia entre dos extrems. Segons el pensador, alumne d’Henri Bergson, que es va servir de clàssics i contempora­nis, de filosofia i ciència per reflexiona­r sobre la vida i la mort, aquestes “no es donen mai juntes en una experiènci­a simultània. En el naixement el no-res és abans, mentre que en la mort és després”.

La notícia d’una mort és sens dubte la més transcende­ntal en la vida d’un ésser humà, no n’hi ha cap altra que la guanyi en pes. Bé ho sap la família quan la comunica a la resta, el periodista quan escriu el titular, el metge que certifica la defunció. Des de fa uns anys he fet meu aquell poema de Mario Benedetti: “Ya cuando nos casamos / los ancianos estaban en los cincuenta / un lago era un océano / la muerte era la muerte / de los otros./

Ahora veteranos / ya le dimos alcance a la verdad / el océano es por fin el océano/ pero la muerte empieza a ser / la nuestra”.

Penso en tots aquells que ja no hi són. No els tornarem a veure, i la seva mudesa ens sembla al principi ridícula, després insuportab­le. “No existeixen els éssers humans forts”, deia l’altre dia Benjamín Prado, amic d’Almudena Grandes. Ens va deixar glaçats la seva pèrdua, orfes de la vehemència amb què expressava les coses i projectava la seva ànsia d’escriure: “És com una set”, em va confessar una vegada. Els dos últims anys s’han acumulat les absències, i potser com un mur davant el fred, tan sols recordo les seves rialles. Les de Luis Eduardo Aute, tan silenciosa­ment elegants; les d’Ivana Markovic, que reia amb tot el cos i en eslau; les d’Enrique Campos, que es cargolava literalmen­t de riure mentre aplaudia; les de Marta Garau, que vivia amb el somriure posat; les de José María Cámara, quan em regalava a El Qüenco de Pepa històries múrries de Julio Iglesias; les de Montserrat Franquesa, amb qui vam aprendre a riure com els grans a l’escola de monges; les de Sylvia Polakov, amb la seva gràcia esnob i la càmera sempre al coll.

Gairebé no pensem en la mort. Les nostres fantasies narcisiste­s es recreen en el funeral i en la pena dels que encara ens estimen i ens aguanten, i poca cosa més. En foragitem la simple idea perquè sembla si no que convidem la parca a rondar a la vora nostra. Joan Carles Trallero, a ¿Morirme yo? No, gracias (Libros de Vanguardia), afirma que pensar-hi “va lligat a pensar en la nostra vida, a connectar amb allò que de debò ens sosté”. Fins i tot quan la nostra aflicció amenaça d’abatre’ns. En canvi, la por de la mort respon a malgastar els dies que ens queden, sense escoltar-ne el murmuri interior: de pressa, la teva vida!c

La notícia d’una mort és la més transcende­ntal, no n’hi ha cap altra que la guanyi en pes

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain