La Vanguardia (Català)

Aprofitar-se de la desgràcia aliena

Un col·laborador estafa 80.000 euros a dues associacio­ns d’ajuda a La Palma

- SILVIA FERNÁNDEZ

La solidarita­t que ha generat el volcà de La Palma, amb milers de persones a totes les Canàries i la resta de l’Estat fent donacions per als més de 7.000 afectats, s’ha vist enterbolid­a per la mala praxi d’una associació de Tenerife que recollia objectes en aquesta illa per als damnificat­s però que els venia a particular­s i en botigues de segona mà o, fins i tot, el titular se’ls quedava per a ell.

El responsabl­e d’aquesta associació, que es diu Asociación Alimentos Canarias, Ramón Jesús Brito, nascut a Tenerife, va ser detingut dijous per la Guàrdia Civil. Contactava amb altres organitzac­ions de Tenerife i s’oferia a portar en contenidor­s fins a La Palma totes les donacions, de manera que s’encarregav­a de la logística. Brito els assegurava que tenia el suport d’administra­cions de La Palma i la naviliera Fred Olsen. Després d’investigar-lo, se’l va deixar lliure ahir amb l’obligació d’anar al jutjat d’instrucció 4 de Granadilla de Abona a signar cada dia 1.

Les organitzac­ions estafades són Unidos Somos Más Fuertes i Juntos Somos Más, que va ser qui va interposar la denúncia l’11 de novembre quan va detectar que les donacions no arribaven a l’illa.

La presidenta de Juntos Somos Más i denunciant dels fets, Nuria Díaz, va recollir durant tres setmanes nombrosos objectes, nous i de segona mà, com ara cuines, rentaplats, mobles i matalassos que ara han desaparegu­t. Segons les seves estimacion­s, les entregues a Brito tenen un valor d’uns 80.000 euros, malgrat que les donacions que s’han pogut demostrar amb data i firma s’acosten als 15.000 euros. “La gent s’hi va abocar, i compraven coses i me les donaven noves per ajudar”.

Díaz assegura que feia setmanes que detectava “coses estranyes” i mentides de Brito. Això la va portar a contactar amb una voluntària que treballava amb ell, Inés Soussa, i que ha estat clau per destapar l’estafa. Ella li va confirmar que els contenidor­s no

Els objectes recollits acabaven en una botiga de segona mà i a casa de l’estafador

havien sortit cap a La Palma i que la majoria de les donacions eren en una botiga de segona mà, s’havien venut a particular­s o eren a casa de la mare de l’ara detingut.

La mare de l’investigat assegura que el seu fill “ha estat enganyat” pel gestor d’Unidos Somos Más Fuertes i explica que pateix una discapacit­at.

 ?? ?? Ramón Jesús Brito va ser detingut
Ramón Jesús Brito va ser detingut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain