La Vanguardia (Català)

Un còmic recuperarà les artistes de la generació del 27

‘Las Sinsombrer­o’, de Clara de Frutos, guanya la beca de la Fundació El Arte de Volar, Norma Editorial i Edelvives

-

Eren pintores, poetes, novel·listes, cineastes, intel·lectuals, investigad­ores, mèdiques... Però com tantes vegades, la història les va amagar i la seva feina va quedar oblidada en un calaix.

Mentre l’obra de Miguel Hernández, Federico García Lorca, Salvador Dalí, Vicente Aleixandre, Edgar Neville, Enrique Jardiel Poncela, Ramón J. Sender o Luis Cernuda és reeditada i revisionad­a de manera constant i estudiada a les escoles, pocs han sentit a parlar sobre la de les seves col·legues femenines de la generació del 27.

Però Concha Méndez (escriptora), Maruja Mallo (pintora), María Zambrano (filòsofa), Josefina de la Torre (poeta), Ernestina de Champourcí­n (poeta), María Teresa León (escriptora), Ángeles Santos (artista gràfica), Margarita Manso (pintora) i moltes d’altres van deixar un valuós llegat cultural que va començar a sortir a la llum l’any 2014 arran del documental Las Sinsombrer­o (Serrana Torres, Tània Balló i Manuel Jiménez ).

Clara de Frutos (Madrid, 1993) va veure el documental a La 2 l’any 2015 i es va quedar “corpresa” de la història de les Sinsombrer­o. Va començar a investigar sobre la seva trajectòri­a i a pensar la manera de buscar una segona oportunita­t per a les dones de la generació del 27. “Vaig decidir donar-los forma de còmic perquè sempre he treballat en l’àmbit del llibre il·lustrat“, explica aquesta jove pintora i escriptora.

Però De Frutos necessitav­a també una oportunita­t per a ella mateixa, perquè la seva investigac­ió veiés la llum. I la va trobar en la beca de creació que concedeix la Fundació el Arte de Volar amb Norma Editorial i Grup Edelvives. És un premi de nova creació dotat amb 8.000 euros i un contracte d’edició amb Norma Editorial per publicar l’obra guanyadora.

El projecte d’aquesta madrilenya s’ha fet amb aquesta beca a què es van presentar 194 treballs. Ara ha començat a dibuixar, a aquarel·la i llapis que “és amb el que em sento més còmoda”, i a escriure amb idea de completar unes 140 pàgines, tot i que “no hi ha res tancat i pot haver-hi algun canvi”, per publicar-les l’any que ve.

El relat a còmic de Las Sinsombrer­o començarà amb “una anècdota real”. Concha Méndez (1898-1986), escriptora, dramaturga, poeta i guionista, va tenir una vida apassionan­t. Va ser nòvia de Buñuel, amiga de Cernuda, Alberti, García

Lorca i Juan Ramón Jiménez, viatgera empedreïda, habitual de les tertúlies, impressora, editora de la revista Héroe... “Méndez no volia escriure les seves memòries, però la seva neta Paloma Ulacia Altolaguir­re la va convidar a explicar la seva vida i en va gravar el relat, que va publicar el 1991 amb el títol Memorias habladas, memorias armadas”.

De Frutos parteix del moment quan la neta grava l’àvia per articular l’estructura de la seva història il·lustrada que s’anirà configuran­t amb els consegüent­s flashbacks. Méndez serà el fil conductor del relat, en què l’autora ja fa tres anys que treballa, i en què també tindran cabuda moltes de les artistes oblidades del 27.

“No vull oblidar María Teresa de León (1903-1988), que era un novel·lista increïble que només es coneixia per ser la dona de Rafael Alberti”, assenyala De Frutos. També hi haurà espai per a Maruja Mallo (19021995), una “pintora extraordin­ària”, que va exposar a París i Nova York i que es va fer amb René Magritte, Max Ernst, Joan Miró, Giorgio de Chirico, André Breton, Pablo Picasso, Louis Aragon, Paul Éluard i Joaquín Torres García.

Ángeles Santos (1911-2013), pintora de Portbou que va exposar a Pittsburgh, Oslo, Berlín i Copenhague­n, serà una altra de les protagonis­tes d’aquesta primera beca de la Fundació el Arte de Volar, que “tindrà continuïta­t, perquè ha estat un èxit de convocatòr­ia” i que “està dirigida a autors que ja han demostrat el seu talent, però a qui els falta l’empenta definitiva per consolidar-se”, indica el president de l’entitat, Antonio Altarriba.

El treball de De Frutos ha estat selecciona­t entre 194 projectes presentats a la beca

 ?? NORMA EDITORIAL ?? Vinyetes del projecte de Clara de Frutos, Las Sinsombrer­o
NORMA EDITORIAL Vinyetes del projecte de Clara de Frutos, Las Sinsombrer­o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain