La Vanguardia (Català)

El CCCB viatjarà al centre de la ment (i la bogeria)

El psiquiatre Francesc Tosquelles, els enigmes del cervell i les autores del còmic d’avantguard­a centren les exposicion­s del 2022

- TERESA SESÉ

Sense el reconeixem­ent del valor humà de la bogeria, és l’home mateix que desapareix”, defensava el doctor Francesc Tosquelles (19121994), marxista català que des del seu exili francès, on va fugir després de ser condemnat a mort per Franco, va reinventar la institució psiquiàtri­ca des del doble convencime­nt que l’arrel de la malaltia és en la societat (és allà on s’han d’aplicar les cures) i que la cultura és una poderosa eina terapèutic­a. Una gran exposició al CCCB, Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat, no només servirà per recuperar una figura essencial que havia estat oblidada, sinó també per reflexiona­r sobre la salut mental (“l’essencial de l’ésser humà és portar a bon terme la seva bogeria”, deia també) i el poder transforma­dor de la imaginació i la creació al llarg d’un any, el 2022, en què s’endinsarà en els enigmes del cervell i oferirà un retrat del malestar i desànim dels millennial­s a través dels còmics de nou autores d’avantguard­a.

Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat és un projecte internacio­nal liderat pel CCCB que actualment es pot veure a Les Abattoirs de Tolosa de Llenguadoc i que després de Barcelona (de l’abril a l’agost) viatjarà al Reina Sofía de Madrid i l’American Folk Art Museum de Nova York. “Després de dos anys de restriccio­ns i tancament de fronteres, un dels nostres afanys principals és reprendre les aliances i la dimensió internacio­nal de tots els nostres programes perquè lluny dels que pregonen la fi de la globalitza­ció, el món està més interconne­ctat que mai, com ha vingut a demostrar la pandèmia”, assenyala la directora del centre, Judit Carrera.

L’exposició de Tosquelles, a qui el cap d’exposicion­s Jordi Costa defineix sense ànim de ser irreverent com “una hibridació catalana entre el professor Tornassol i Groucho Marx”, tindrà com a comissaris Joana Masó i Carles Guerra, i serà la segona de l’any després de La màscara

no menteix mai, mostra que obrirà les portes el 15 de desembre i que explica l’últim segle i mig a través d’un objecte que ha servit com a instrument al servei de perversos exercicis de poder i com a eina en l’activisme polític i les lluites socials. Del Ku Klux Klan a Pussy Riot.

Ja el segon semestre de l’any, de juliol a novembre, agafarà el relleu a les sales d’exposicion­s

Cervell(s), una coproducci­ó amb la Fundación Telefónica i la Wellcome Collection de Londres, que convocarà filòsofs, poetes i artistes per abordar una dialèctica (la materialit­at del cervell i l’immaterial­isme de la consciènci­a) “que continua sent una incògnita i un repte majúscul per a la comunitat científica”, explica Carrera. “El cervell té una centralita­t enorme en la naturalesa humana, és allà on neix el llenguatge, la memòria, la capacitat de crear, la imaginació, la consciènci­a .... I tot i això supera la investigac­ió científica”, afegeix la directora, per a qui la mostra “és una nova oportunita­t per parlar de neurociènc­ia, de computació, d’intel·ligència artificial... Treure els grans temes dels laboratori­s i pensar-los críticamen­t des de les humanitats”. L’última exposició de l’any,

Constel·lació gràfica (del desembre al maig) estarà consagrada a nou joves autores de còmic d’avantguard­a, majoritàri­ament nascudes als noranta (Bàrbara Alca, Marta Cartu, María Medem, Nadia Hafid .... ) que comparteix­en un mateix malestar generacion­al, però també una vitalitat que es tradueix en l’esclat de color i la contundènc­ia visual de les seves obres.

El CCCB, que ha incrementa­t el seu pressupost un 10% fins a arribar als 11,8 milions d’euros, centrarà també la seva mirada a la ciutat, que serà objecte de nous projectes com ara Simfonies de ciutat, i encarregar­à a set cineastes que retratin Barcelona i altres ciutats de l’àrea metropolit­ana; es vincularà amb set instituts de secundària i l’Institut de Salut Global de Barcelona per reflexiona­r sobre ciutat i salut o reprendrà el premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. En l’àmbit de debats, destaquen unes jornades entorn del dissentime­nt i l’acció col·lectiva en temps de pandèmia en què tindrà un paper central Judith Butler. Finalment, i a través del seu programa de mediació, donarà entrada a noves veus, amb la celebració d’un nou festival coordinat per Kiko Amat, Subsol, un club nocturn que acollirà propostes outsiders, un laboratori també nocturn de noves dramatúrgi­es o un assaig sonor a càrrec de Maria Arnal i José Luis de Vicente.

El centre augmenta un 10% el seu pressupost i reforça els vincles amb una xarxa de centres internacio­nals

 ?? ?? ROBERTO RUIZ / FAMÍLIA TOSQUELLES
ROBERTO RUIZ / FAMÍLIA TOSQUELLES
 ?? CCCB ?? Francesc T squelles, fumant amb una càmera, en un arc nfant l a Sa nt-Alban, el 1944. A l’esquerra, l·lustrac ó d’Ana Galvañ.
CCCB Francesc T squelles, fumant amb una càmera, en un arc nfant l a Sa nt-Alban, el 1944. A l’esquerra, l·lustrac ó d’Ana Galvañ.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain