La Vanguardia (Català)

Treball crearà un gran portal d’ocupació amb totes les vacants

Les empreses hauran de comunicar les seves ofertes al nou SEPE

- JAUME MASDEU Madrid

Les polítiques actives d’ocupació han estat fins al moment un model d’ineficàcia, que ha estat criticada sense pietat per la mateixa Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef), que les ha qualificat de deficients i, molt especialme­nt, de no donar resultats.

Són les polítiques que fixen mesures destinades a ajudar les persones en atur a trobar una ocupació o les que volen canviar d’ocupació, i a les quals se’ls han destinat gairebé 6.500 milions d’euros aquest any. Ara, l’avantproje­cte de llei d’Ocupació, aprovat ahir pel Consell de Ministres, busca canviar l’estructura, la governança i els objectius d’aquesta política. D’entrada, substituei­x l’actual SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal) per l’Agència Espanyola d’Ocupació, amb més pressupost, funcions afegides i més marge de col·laboració amb les agències privades per a la recerca d’ofertes de treball.

“La gran transforma­ció que plantegem és la conversió del SEPE en una gran agència per aconseguir objectius fonamental­s: modernitza­r l’organisme, digitalitz­ar-lo completame­nt, i guanyar rapidesa i agilitat”, va dir la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, quan va presentar l’avantproje­cte.

Un dels grans canvis és establir un gran portal d’informació en el qual es centralitz­in tots els llocs de treball disponible­s, públics i privats. Les empreses hauran d’informar de les seves vacants a aquesta plataforma central, encara que des del ministeri assenyalen que les mateixes companyies seran les més interessad­es a comunicar la seva vacant al portal, cosa que no els impedeix de continuar buscant cobrir les seves places a través d’altres fórmules.

Es tracta d’establir un portal global que permeti la gestió de vacants en un mercat de treball transparen­t. Alhora, disposar d’aquesta informació permetrà recollir dades per saber on dirigir la formació.

El Govern es fixa com a objectiu una intermedia­ció laboral eficient, que faciliti la recol·locació, per a la qual cosa es compromet a oferir una oferta adequada a cada aturat en el termini màxim d’un any. L’oferta adequada és la que es correspon amb la professió habitual del treballado­r o la que s’adapta a les seves aptituds físiques i normatives.

D’altra banda, la iniciativa enllaça amb el compromís assumit pel ministeri de disposar de 7.000 tutors per orientar de manera personalit­zada un milió d’aturats, un desplegame­nt que ha d’estar a punt a principis del 2024. La tasca d’aquests tutors és la d’ajudar de forma personalit­zada les persones a l’atur a orientar la seva formació i en la seva recerca d’una nova col·locació. Actualment, hi ha unes 3.000 persones duent a terme tasques semblants, de manera que suposaria més que duplicar-ne el nombre.

Tot i això, des del Ministeri de Treball se subratlla que, a més dels tutors oficials, hi ha molts orientador­s actualment en ajuntament­s i altres entitats que realitzen tasques semblants, la qual cosa facilitari­a l’augment de la dotació. Són els guies que permetran facilitar la recol·locació als aturats.

Es desplegara­n 7.000 tutors per orientar de manera personalit­zada un milió d’aturats

 ?? EP ?? La ministra Yolanda Díaz després del Consell de Ministres
EP La ministra Yolanda Díaz després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain