La Vanguardia (Català)

Les empreses familiars han de créixer més per sobreviure a la globalitza­ció

L’augment de la venda d’empreses familiars a grups i fons estrangers s’explica per la seva insuficien­t dimensió per afrontar els nous reptes

-

L’augment de la dimensió de les empreses familiars és essencial en l’economia postpandèm­ia, afirma Juan Corona, conseller acadèmic de l’Institut d’Empresa Familiar (IEF). Les empreses familiars han d’apostar pel creixement inorgànic i fer adquisicio­ns, principalm­ent a l’estranger, opina Oriol Huguet, d’Andbank. L’alternativ­a és clara: créixer i profession­alitzar-se o morir. Així veu també el futur d’aquest col·lectiu empresaria­l Jordi Fabregat, professor de Finances d’Esade. María Fumanal, directora d’Empresa Familiar de PwC, afirma que aquestes companyies s’han de preparar per acceptar l’entrada de socis externs, per tal de tenir més possibilit­ats de creixement global, o en cas contrari assumir que pot ser necessari acabar venent i preparar-se també per això. José Soria, soci del bufet Uría Menéndez, considera que la pandèmia ho ha convertit tot en més global i que això ha canviat el model de negoci, que, en qualsevol cas, exigeix més dimensió.

Aquestes opinions van ser expressade­s a les Trobades a La

Vanguardia celebrades aquesta setmana –via telemàtica– per analitzar la problemàti­ca actual de les empreses familiars espanyoles, i sobretot catalanes, després del creixent augment d’operacions de venda a grups i fons d’inversió estrangers. Tots els participan­ts van coincidir a assenyalar que això es deu a l’escassa dimensió d’aquest col·lectiu empresaria­l per afrontar els nous reptes de la globalitza­ció que han sorgit durant la pandèmia, que ha marcat un abans i un després.

Juan Corona, des de l’IEF, afirma que les empreses familiars fa anys que havien d’haver prioritzat la dimensió com a alternativ­a estratègic­a, ja que estava clar que la competènci­a global s’intensific­aria. Durant la pandèmia les empreses familiars més petites, a més, han rebut un cop dur i moltes s’han vist obligades a vendre com a mal menor.

Un altre factor que explicaria la recent onada de vendes d’empreses familiars rau en el fet, segons la seva opinió, que moltes arriben al moment del relleu generacion­al i no troben la persona adequada en la mateixa família per agafar la direcció del negoci. Davant d’això la solució consisteix a profession­alitzar els òrgans de govern o vendre l’empresa.

Oriol Huguet, des d’Andbank, també coincideix que l’acceleraci­ó de la globalitza­ció que ha suposat la pandèmia, associada al gran avenç que han registrat la digitalitz­ació i l’activitat en línia, converteix la dimensió en una variable crucial. Considera que les empreses familiars han d’assolir una facturació o una capitalitz­ació de mil milions d’euros per aconseguir ser competitiv­es en un entorn global. Si no arriben a aquesta xifra o s’hi aproximen, els resultarà molt difícil competir com a empreses independen­ts. “Al final es veuran obligades a vendre o a buscar socis”, afirma.

Freixenet, Codorníu, Pronovias, Pastas Gallo, Cirsa, Palex, Miquel Alimentaci­ó o Òptica Università­ria són, entre d’altres, algunes de les empreses familiars importants que s’han venut en els últims temps a fons d’inversió o a altres companyies més grans. Però també hi ha altres empreses familiars que són molt actives en la compra d’empreses a l’estranger, per augmentar la seva dimensió, com són, entre d’altres, Grup Puig, Grifols o Catalana Occident.

Oriol Huguet anima les empreses a realitzar adquisicio­ns per créixer. “Hi ha recursos, hi ha diners i hi ha coneixemen­t. És important –afirma– que apostin per una dimensió més gran a través del creixement inorgànic. Des d’AndBank els convidem a comprar companyies a l’estranger”.

El professor d’Esade Jordi Fabregat és categòric quan afirma que el dilema de les empreses familiars és molt clar: profession­alitzar-se i créixer o morir. Malgrat tot, reconeix que el camí de créixer a través de compres internacio­nals no és fàcil. Moltes ho han intentat i ara, arran de la pandèmia, es troben amb greus problemes de treso

reria. Les caigudes de facturació que s’han produït els han fet entrar en pèrdues i algunes probableme­nt es veuran obligades a vendre o buscar socis. Però cal assumir el repte i afrontar un futur de creixement perquè si no, no hi ha futur.

María Fumanal, des de PwC, assenyala que tant a Catalunya com a la resta d’Espanya hi ha gran quantitat de petites i mitjanes empreses familiars que tenen un gran potencial i desperten l’interès de possibles compradors.

José Soria, soci del bufet Uría Menéndez, assenyala que un important percentatg­e d’operacions de venda d’empreses familiars és a fons d’inversió per la majoria de les accions. En aquests casos el venedor sol mantenir-se durant un termini en la direcció de l’empresa i se sol pactar el mecanisme per facilitar la venda de la participac­ió minoritàri­a que conserva el venedor.

Explica que l’altra possibilit­at, la de vendre un paquet minoritari d’accions, exigeix equilibrar molt bé els interessos dels fons i dels propietari­s. Si tots dos comparteix­en una mateixa filosofia, l’operació pot ser un èxit perquè els fons poden ajudar molt. En cas contrari, el conflicte està assegurat.

Adverteix José Soria que és molt important negociar el funcioname­nt dels òrgans de govern i el règim de transmissi­ó d’accions en el marc d’un pacte de socis. Crida l’atenció sobre la necessitat de concretar molt bé les fórmules i terminis de desinversi­ó per part del fons i establir els paràmetres per a les valoracion­s adequades de les accions, tant en el moment d’entrada del fons com de la seva sortida del capital social, especialme­nt si aquesta també pot implicar la de la resta de socis.

Personalme­nt José Soria considera que els fons de capital risc, quan entren en una empresa familiar amb una participac­ió minoritàri­a, volen tenir una participac­ió activa en la gestió, amb dret de veto sobre determinad­es decisions rellevants. La seva contribuci­ó acostuma a ser positiva, ja que aporten coneixemen­t, profession­alització, obren finestres per ampliar les oportunita­ts de negoci i ajuden a establir la correcta valoració de l’empresa. Últimament també col·laboren activament per alinear l’empresa en la qual entren amb la sostenibil­itat, ja que això és fonamental per garantir el futur de les empreses.

María Fumanal, per la seva part, coincideix que els fons d’inversió poden ser d’una gran ajuda per a les empreses familiars i per aportar-los valor, però adverteix que els propietari­s s’han de preparar adequadame­nt per a la nova cultura que suposa l’entrada de nous socis.

També s’han de preparar, segons la seva opinió, en el cas que decidissin vendre. “En les operacions de venda –diu– la famíper lia empresària passa a ser una família que gestiona un patrimoni financer i això exigeix una adequada gestió fiscal i financera. Les family offices han d’analitzar, valorar i gestionar molt bé els aspectes fiscals”.

Jordi Fabregat adverteix sobre el risc dels fons voltor, que entren amb molta duresa en les empreses que s’han de vendre necessitat­s financeres. “Cal distingir bé –assenyala– entre els fons d’inversió que hi entren amb voluntat d’ajudar-te i participar dels beneficis i els que únicament és volen quedar amb l’empresa al preu més baix possible. Ara predomina la tendència a comprar el 100% de l’empresa. Això no ens ajuda com a país”.

Juan Corona planteja, com a opció interessan­t, propiciar fusions entre les mateixes empreses familiars per créixer i guanyar dimensió, encara que reconeix les dificultat­s per harmonitza­r les diferents cultures que hi pugui haver.

Tots els participan­ts van coincidir amb Jordi Fabregat que cal potenciar les empreses amb futur i evitar les deslocalit­zacions. Juan Corona, des de l’IEF, afirma en aquest sentit que la política econòmica i fiscal hauria d’estar orientada a facilitar el creixement i la continuïta­t de les empreses familiars.

En aquest sentit María Fumanal, de PwC, afirma que el règim fiscal en Patrimoni i Succession­s per facilitar el relleu generacion­al és molt antic i es limita a graus de parentiu molt propers. “Però –afegeix– les famílies han crescut i han arribat ja a les terceres, quartes o més generacion­s i la legislació fiscal hauria d’adaptar-se al nou entorn social”.

També afirma que l’objectiu de la reforma fiscal que prepara el Govern hauria de ser potenciar el creixement i la continuïta­t de les empreses familiars, sense polititzar els debats. Així mateix, assenyala que aquesta reforma fiscal hauria d’harmonitza­r els criteris territoria­ls per evitar problemes de deslocalit­zació empresaria­l. “Hi ha -conclou– una gran insegureta­t jurídica. Falten tractament­s fiscals estables”.

Juan Corona i José Soria destaquen també que per garantir la continuïta­t de les empreses familiars és molt important que disposin de protocols que regulin les relacions entre la família i l’empresa i, sobretot, que disposin d’un pla de successió. Amb això es redueix molt el risc de disgregaci­ó, tancament o venda de l’empresa familiar.

Hi ha un gran nombre d’empreses amb un gran potencial que desperten l’interès comprador

Augmenta la tendència dels fons d’inversió a comprar la majoria de les accions

La política econòmica i fiscal hauria de potenciar la continuïta­t de les empreses familiars

L’entrada de fons d’inversió en l’accionaria­t obre possibilit­ats de nous negocis

Els impostos de patrimoni i succession­s s’han d’adaptar a les noves generacion­s

 ?? ?? L’absència d’un pla per garantir la successió del fundador és una de les principals causes de la venda de les empreses familiars a altres empreses o a fons d’inversió
L’absència d’un pla per garantir la successió del fundador és una de les principals causes de la venda de les empreses familiars a altres empreses o a fons d’inversió
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain