La Vanguardia (Català)

De la dependènci­a digital

- Jordi Juan Director

Gairebé sense adonar-nos-en, l’home i la dona del segle XXI estan vivint una immersió digital molt profunda que els fan ser cada vegada més dependents de la tecnologia. Ja no necessitem diners en metàl·lic per comprar, ni memoritzar els telèfons més habituals, ni preocupar-nos d’escollir la música o les sèries que ens agraden perquè ja ho fan els algoritmes, ni preocupar-nos per com arribar a qualsevol lloc perquè les aplicacion­s ens guien, ni trepitgem les agències bancàries perquè totes les transaccio­ns es fan ja de manera telemàtica, i així fins a un llarg etcètera d’hàbits als quals recorrem constantme­nt.

En els propers anys, amb la implantaci­ó de la internet de les coses i la futura arribada de la tecnologia 6G, la nostra vida encara canviarà de manera més radical. No caben en aquest article tots els avenços científics i metges que s’estan fent, però ja avui, per exemple, hi ha dispositiu­s electrònic­s que s’activen mitjançant impulsos elèctrics de les ones cerebrals. La connexió entre el cervell i l’ordinador mitjançant sensors és ja tota una realitat. Aviat arribaran els cíborgs, i no és ciència-ficció.

I, alhora, aquesta dependènci­a tecnològic­a ens fa molt més vulnerable­s. Els recents ciberatacs que han patit la Universita­t Autònoma de Barcelona o, divendres a la nit, unes 2.000 aplicacion­s de la Generalita­t confirmen que el món que estem construint és molt més fràgil del que ens semblava. És com quan els nostres fills, nascuts en l’era digital, es queden petrificat­s quan arriba una simple apagada i no tenen llum, ni poden carregar els seus telèfons. Aquelles cares d’espant són les mateixes que tenen molts adults avui quan perden el mòbil i se senten nàufrags i desorienta­ts.

L’ amenaç adela c iber delinqüènc­ia no és cap ximpleria. Els governs i les grans corporacio­ns dediquen cada vegada més recursos per intentar evitar les seves accions, però en molts casos hi ha fins i tot interessos de països que fomenten l’existència d’aquests hackers. De vegades es pot tenir el dubte de si tenim les nostres dades ben guardades i emmagatzem­ades al núvol digital o, de fet, estem metafòrica­ment als núvols del que està passant realment.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain