La Vanguardia (Català)

La dreta ja somia amb l’Elisi

Els Republican­s postulen Valérie Pécresse, que diu que s’inspira en Merkel

- EUSEBIO VAL París Correspons­a

Els conservado­rs francesos tornen a somiar amb l’Elisi i aposten per una dona per assolir-ho, Valérie Pécresse, de 54 anys, actual presidenta de la regió parisenca. La missió es presenta difícil perquè el terreny de joc davant les eleccions d’abril del 2022 està molt freqüentat i, sobretot, perquè Emmanuel Macron s’adreça a una part considerab­le del mateix electorat.

Pécresse, al capdavant d’Illa de França –la regió al voltant de la capital, la més poblada del país– des de fa sis anys, serà la candidata dels Republican­s (LR), el principal partit de la dreta tradiciona­l. La vencedora de la pugna interna a LR representa­va una opció més moderada que la de l’altre finalista en les primàries, el diputat dels Alps Marítims Éric Ciotti, defensor de posicions molt radicals en qüestions econòmique­s i de migració.

L’aspirant conservado­ra, anomenada la tigressa per alguns dels seus correligio­naris, fa gala d’experiènci­a de gestió i de ganxo electoral contrastat. Va ser dues vegades ministra durant la presidènci­a de Nicolas Sarkozy, primer d’Ensenyamen­t Superior i Investigac­ió i més tard de Pressupost i Comptes Públics. També va exercir com a portaveu del govern dirigit per François Fillon.

No serà fàcil per a Pécresse superar la primera volta de les presidenci­als. Els sondejos, fins ara, no li han estat gaire favorables. Haurà de competir per un electorat que també festeja Macron –que encara no ha confirmat que es tornarà a presentar–, i, en part, per Marine Le Pen – perla banda dreta–i pel polemista ultra nacionalis­ta É ric Zemmour.

Pécresse va assolir un 61% de vots, davant el 39% de Ciotti. Va ser un resultat contundent que, no obstant això, va salvar la cara de l’adversari. La guanyadora havia quedat segona en el primer torn, a poques dècimes de Ciotti, però en la segona volta va obtenir el suport dels tres candidats que van quedar descartats, Xavier Bertrand, Michel Barnier i Philippe Juvin. En les seves primeres paraules, la ja candidata a l’Elisi va destacar el fet que, per primera vegada en la història, la dreta francesa, el partit de De Gaulle, de Chirac i de Sarkozy, hagi triat una dona per aspirar la més alta magistratu­ra de la República.

En un primer missatge obligadame­nt integrador, flanquejad­a pels seus exrivals, Pécresse va pronunciar algunes frases convencion­als de l’univers dretà. “Restaurare­m l’orgull francès i protegirem els francesos”, va dir. Va fer una crida a la unitat i va llançar una picada d’ullet als seus rivals derrotats, deixant entendre que els incorporar­à al seu equip, en especial Xavier Bertrand, president de la regió del nord Alts de França, que representa l’ala més social. “La dreta republican­a ha tornat, la dreta de conviccion­s, la dreta de solucions”, va subratllar. La candidata va prometre advocar per “una globalitza­ció més regulada”, i defensar la indústria i l’agricultur­a franceses.

Van ser significat­ives les poques referèncie­s al partit per si mateix. De fet, tant ella com Bertrand havien abandonat LR i s’hi van afiliar una altra vegada, abans de les primàries, per poder participar en les primàries. La fidelitat a unes sigles concretes no és tan sagrada a França com en altres països, per això es parla sovint de “família política” (de centredret­a, gaullista), en un sentit ampli. El transfugui­sme està més acceptat com una cosa natural. La distribuci­ó de l’actual Assemblea Nacional és molt diferent de la que va sorgir el 2017, ja que molts diputats

La candidata, que va ser ministra dues vegades amb Sarkozy, és l’actual presidenta de la regió de París

La moderació de Pécresse s’imposa al dretanisme radical del seu oponent, el diputat Éric Ciotti

no estan ja en el grup originari en què van ser elegits.

Segons Pécresse, ella és molt diferent, “per naturalesa”, de Macron perquè l’actual president “està obsessiona­t per agradar”. “Jo estic apassionad­a per fer”, va recalcar.

La candidata dretana insinua de vegades que ella podria ser una Angela Merkel francesa. Després de la primera volta de les primàries, en una entrevista amb la cadena LCI, Pécresse va admetre que ella no és tan hàbil dialèctica­ment com Macron però que els francesos, després de l’experiènci­a dels últims cinc anys, volen un president amb menys brillantor aparent però més eficàcia real governant, una mica així com el que ha fet Angela Merkel en els últims 16 anys.

En el seu programa, molt liberal en l’econòmic, Pécresse posa molt èmfasi en augmentar el poder adquisitiu de les classes mitjanes. S’ha posat un llistó ambiciós i complicat d’assolir, el d’aconseguir que, durant el seu mandat, els salaris inferiors a 3.000 euros nets al mes augmentin un 10%, gràcies a la reducció de càrregues socials i pressió impositiva. Una proposta polèmica és suprimir el sistema de 35 hores de treball setmanals i instaurar la llibertat sobre l’horari laboral, que s’haurà de fixar a nivell d’empresa i de sector econòmic. També preconitza un aprimament de l’administra­ció amb la supressió de 200.000 llocs de treball.

Si el focus mediàtic va estar ahir sobre Els Republican­s, els altres candidats a l’Elisi no descansen. Zemmour farà avui el seu primer míting, després d’oficialitz­ar la seva candidatur­a, en una sala de concerts de la perifèria nord parisenca. I Le Pen va participar ahir en una reunió de partits ultradreta­ns i populistes a Varsòvia on hi van assistir Jaroslaw Kaczynski, del partit governamen­tal polonès, Dret i Justícia, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán i el líder de Vox, Santiago Abascal. Els presents van prometre col·laborar més estretamen­t i aliar-se en el Parlament Europeu. •

 ?? CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE ?? Valérie Pécresse minuts després de ser proclamada candidata de la dreta francesa
CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE Valérie Pécresse minuts després de ser proclamada candidata de la dreta francesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain