La Vanguardia (Català)

Biden i Putin discutiran dimarts sobre la crisi a Ucraïna en una videotruca­da

- GONZALO ARAGONÉS Moscou

Els president dels Estats Units, Joe Biden, i de Rússia, Vladímir Putin, mantindran una videotruca­da dimarts vinent per tractar de la tensió a la frontera d’Ucraïna amb Rússia. Biden va reiterar ahir que no acceptarà cap de les línies vermelles traçades per Vladímir Putin sobre el futur d’Ucraïna i va assegurar que estava preparant iniciative­s per defensar aquest país. Quan falten pocs dies per a la cimera virtual dels dos presidents, ahir dissabte Moscou va tornar a negar les informacio­ns que, des de l’altre costat de l’Atlàntic, asseguren que s’està preparant per envair Ucraïna. El Ministeri d’Exteriors rus va acusar els EUA d’intentar agreujar la situació amb les seves acusacions. L’agència AP i el diari The Washington Post van publicar, citant funcionari­s de l’Administra­ció Biden i documents d’intel·ligència, que Rússia podria llançar una ofensiva contra el seu veí a començamen­ts de l’any que ve a diversos fronts de la frontera comuna, enviant-hi fins a 175.000 homes. Segons AP, la meitat ja estan desplegats pels voltants.

El ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksii Réznikov, va estimar divendres a la Rada (parlament ucraïnès) que les tropes russes desplegade­s a prop d’Ucraïna i a la península de Crimea arriben a 94.300 soldats.

“Els EUA estan duent a terme una operació especial per agreujar la situació a Ucraïna mentre carrega la responsabi­litat sobre Rússia”, va assegurar la portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, al diari Kommersant. El que fan, diu, “es basa en accions provocativ­es a prop de les fronteres de Rússia acompanyad­es d’acusacions retòriques”.

A les pors i acusacions d’Ucraïna i els seus socis occidental­s dels últims mesos per l’acumulació de tropes a prop de la frontera ucraïnesa, Moscou ha respost criticant les maniobres de l’OTAN al mar Negre, a prop de la frontera russa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain