La Vanguardia (Català)

Decau el suport a Boris Johnson però el Labour continua lluny de governar

La corrupció i els vaivens del Govern es tradueixen sobretot en abstenció

- RAFAEL RAMOS Sidcup. Correspons­al

Onze anys consecutiu­s al poder és l’equivalent polític d’un viatge amb avió d’Europa a Los Angeles o Austràlia. Interminab­le. Els passatgers esperen que en qualsevol moment s’encenguin els llums de cabina i la veu del capità anunciï que s’ha iniciat el descens, i sisplau es cordin els cinturons de seguretat. Entre els núvols ja s’haurien de veure la costa de Califòrnia, les platges de Perth o l’òpera de Sydney.

Però malgrat que els tories van arribar al poder el 2010 amb David Cameron, després del col·lapse del binomi Blair-Brown, el seu Boeing ha passat per les turbulènci­es de Theresa May, el Brexit i la pandèmia, i el comandant Johnson el pilota d’una manera una mica sui generis, de moment no hi ha indicis que l’aterratge sigui aviat. És com si fos a prop de la destinació, però fa voltes en cercles pel trànsit aeri, en espera que hi hagi pista i porta disponible­s (és a dir, una oposició preparada per governar i que sigui percebuda com una alternativ­a viable que no estavellar­à la nau).

Els resultats de l’elecció parcial d’Old Bexley i Sidcup (un suburbi del sud-est de Londres, bastió conservado­r des que es va crear la circumscri­pció als anys vuitanta) ha confirmat aquesta sensació que la política britànica està fent voltes en cercle. El Govern va posar tota la carn a la graella per evitar una sorpresa, amb nombroses visites del mateix Johnson i membres del seu Gabinet, mentre el Labour pràcticame­nt no va fer campanya (ni el seu líder Keir Starmer, ni l’alcalde de Londres Sadiq Khan, no es van dignar a presentar-se). Tot i així, la majoria tory de 19.000 vots obtinguda en el frenesí brexiter del 2019 va quedar reduïda a 4.500, sobretot a causa d’una monumental abstenció per a la qual ni tan sols el mal temps, habitual en aquesta època, no és prou explicació.

Els conservado­rs estaven preocupats pel possible impacte dels recents escàndols de corrupció (bast intent de Johnson de canviar les normes de conducta parlamentà­ria per salvar un diputat que feia lobby de manera irregular), per les batzegades del Govern en temes com l’assistènci­a social, el tren d’alta velocitat i l’equiparaci­ó del nord i el sud, els problemes de subministr­aments, les pujades d’impostos al nivell més alt en set dècades i l’arribada d’immigrants en pastera a través del Canal de la Mànega, que s’ha triplicat.

El resultat d’aquest daiquiri polític, a Old Bexley i Sidcup, ha estat desafecció més que rebuig frontal de Johnson i els tories. Molta gent s’ha quedat a casa, el vot al Labour ha pujat deu punts, però encara així els conservado­rs han guanyat per un marge d’un 51% a un 30%, que suggereix que l’oposició continua molt lluny de ser considerad­a una opció viable.

Malgrat l’alleujamen­t per conservar l’escó, els tories també tenen motius de preocupaci­ó. L’increment dels impostos i la despesa pública no és una política que el partit alfa porti al seu ADN, i crea una fractura entre els votants tradiciona­ls i els exlaborist­es del nord pobre que han pujat al vaixell pel Brexit, les promeses d’un igualitari­sme més gran i la personalit­at de Johnson, però amb una mena de carnet de socis provisiona­l que en qualsevol moment poden estripar. Però encara més perillós és la reaparició de Reform UK, com ara es diu l’antic UKIP que dirigia Nigel Farage, que ha obtingut un 6% dels vots.

A Old Bexley i Sidcup, ni l’abstenció, ni la millora del Labour ni la tornada de l’UKIP amb nom nou no han estat suficients per privar els conservado­rs del seu escó. Però la setmana que ve l’examen serà molt més dur en una altra elecció parcial, la de North Shropshire, a què tenen una por considerab­le per la puixança dels liberals demòcrates a la regió, una possible aliança tàctica entre les forces d’oposició, i el fet que es tracta de l’escó que ha deixat vacant Owen Paterson, el diputat que va intentar salvar Johnson i va acabar dimitint enmig d’acusacions de corrupció. La majoria del Govern és sòlida, però els votants estan molt disgustats i és imprevisib­le com manifestar­an aquesta frustració i enuig.

A la Gran Bretanya el segle XVIII va ser l’edat daurada dels tripijocs polítics. Tal com l’estat es va expandir per mitjà de les guerres, els governs de torn es van dedicar a “vendre” llocs de treball com a funcionari i distribuir diners públics a gent amb influència, i les noves tasques eren encarregad­es a companyies privades d’amics, familiars i donants sense necessitat de concurs. El campió d’aquest sistema va ser Robert Walpole, amb qui Boris Johnson sovint és comparat.

Walpole va ser primer ministre vint-i-un anys, un viatge molt llarg. Podrà l’avió de Johnson continuar fent voltes a l’aire tant de temps o en qualsevol moment s’encendran els llums i començarà el descens?

La conquesta d’un 6% dels vots per la ultradreta (Reform UK) preocupa molt als conservado­rs

 ?? ?? Boris Johnson saludant una farmacèuti­ca a North Shropshire
Boris Johnson saludant una farmacèuti­ca a North Shropshire

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain